Zapiekanka z bakłażanem i makaronem

Zapiekanka z bakłażanem to idealny pomysł na obiad. Tym bardziej jeśli można znaleźć w niej makaron. I tak się składa, ze nasz dzisiejszy przepis posiada wszystkie te składniki. Nie muszę więc chyba dodawać, że nie możesz go przegapić ??



Zobacz także: Krokiety z kurczakiem
Składniki:
Porcje- 800 g passata pomidorowa
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek (z podziałem na pół)
- 1/2 szkl. woda
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżeczka sól (z podziałem na pół)
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 1 szt. bakłażan
- 100 g ser mozzarella starty
- 500 g makaron świderki
- 1 garść liście bazylii
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 łyżeczki cukier
Sposób przygotowania:
- W misce połącz: passatę pomidorową, liście bazylii, czosnek, oregano, sól, pieprz i cukier.
- Jako kolejny składnik dodaj makaron i zacznij miksować składniki. Po chwili dodaj wodę i oliwę z oliwek.
- Podziel bakłażana na plastry.
- Mieszankę makaronową przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść plastry bakłażana.
- Polej kawałki warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Gotową zapiekankę posyp startym serem. Smacznego!
Komentarze