PrzepisObiadZapiekanka z bakłażanem i makaronem

Zapiekanka z bakłażanem i makaronem

Zapiekanka z bakłażanem i makaronem
Pyszności
19.11.2019 17:00, aktualizacja: 09.09.2020 09:15

Zapiekanka z bakłażanem to idealny pomysł na obiad. Tym bardziej jeśli można znaleźć w niej makaron. I tak się składa, ze nasz dzisiejszy przepis posiada wszystkie te składniki. Nie muszę więc chyba dodawać, że nie możesz go przegapić ??

Składniki:

  1. 800 g passata pomidorowa
  2. 1/3 szkl. oliwa z oliwek (z podziałem na pół)
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 łyżeczki cukier
  5. 1/2 szkl. woda
  6. 1 łyżka suszone oregano
  7. 1 łyżeczka sól (z podziałem na pół)
  8. 1/3 łyżeczki pieprz
  9. 1 szt. bakłażan
  10. 100 g ser mozzarella starty
  11. 500 g makaron świderki
  12. 1 garść liście bazylii

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz: passatę pomidorową, liście bazylii, czosnek, oregano, sól, pieprz i cukier.

Obraz

2. Jako kolejny składnik dodaj makaron i zacznij miksować składniki. Po chwili dodaj wodę i oliwę z oliwek.

Obraz

3. Podziel bakłażana na plastry.

Obraz

4. Mieszankę makaronową przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść plastry bakłażana.

Obraz

5. Polej kawałki warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Gotową zapiekankę posyp startym serem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także