Zapiekanka z kapustą z dodatkiem jabłka

Zapiekanka z kapustą z dodatkiem jabłka, szynki i ziemniaków to nasz najnowszy hit. Takiej kombinacji smakowej nie sposób odmówić!



Pyszne danie przygotowaliśmy przy pomocy Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Kolorowe bułeczki na śniadanie
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1 główka młoda kapusta
- 2 szt. jabłka
- 14 plastrów szynka
- 3 szt. ziemniaki
Jajeczna mieszanka
Kruszonka
- 100 g masło roztopione
- 70 g bułka tarta
- 70 g orzechy włoskie


Sposób przygotowania:
- Przygotuj wszystkie składniki. Podziel jabłka, kapustę i ziemniaki na mniejsze kawałki.
- Następnie ułóż na przemian w formie do pieczenia: kapustę, plastry szynki, ziemniaki oraz jabłka. Wypełnij w ten sposób całą formę.
- Teraz przygotuj jajeczną mieszankę ze śmietany, jajek, mleka, oregano, soli i pieprzu.
- Powstałą mieszankę przelej do formy.
- Na koniec przygotuj kruszonkę. W tym celu wymieszaj: roztopione masło, orzechy i bułkę tartą. Rozsyp na zapiekance, po czym piecz w Ovi przez 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Smacznego!