Zapiekanka z pieczarkami na 4 sposoby

Zapiekanka z pieczarkami to kultowa pozycja, którą kosztował każdy z nas. I już za chwilę poznasz aż 4 pomysły jak ją podać.



Zobacz także: Genialne zrazy z kapustą włoską z patelni
Składniki:
PorcjeFarsz-4 porcje
- 50 g masło do smażenia
- 1 szt. cebula
- 500 g pieczarki
- 40 g masło do posmarowania
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/2 szt. sok z cytryny
- 100 g mozzarella
1 smak na 4 porcje
- 2 szt. bagietki
- 150 g szynka wędzona
- 1 szt. pomidor
- 1 szt. ogórek szklarniowy odmiana Orion
- 3-4 szt. rzodkiewka
- 2 łyżki majonez
- 2 łyżki ketchup
- 3 łyżki szczypiorek posiekany
2 smak na 4 porcje
- 2 szt. bagietki
- 200 g kiełbasa śląska
- 2-3 szt. ogórki kiszone
- 2 łyżki musztarda żółta
3 smak na 4 porcje
- 2 szt. bagietki
- 4 plastry szynka parmeńska
- 10 szt. pomidorki koktajlowe
- 50 g rukola
4 smak na 4 porcje
- 2 szt. bagietki
- 50 g mini salami
- 3 szt. papryczki pepperoni 3 kolory
- 2 łyżki sos sriracha


Sposób przygotowania:
- Na patelni przygotuj farsz z pieczarek. W tym celu podsmaż cebulkę, po czym dodaj pieczarki, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
- Podziel bagietki na pół. Następnie rozsmaruj masło i farsz z pieczarek. Nie zapomnij również o mozzarelli.
- Na pierwszej bagietce ułóż dodatkowo szynkę, na drugiej kiełbasę śląską, na trzeciej mini salami, a na czwartej szynkę parmeńską. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Gotowe zapiekanki udekoruj pozostałymi składnikami.
- Smacznego!