Zapiekanka z plackami tortilli

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki z plackami tortilli, wołowiną, fasolą, sosem pomidorowym, serem, pomidorem i szczypiorkiem.



Składniki:
Porcje- 1 łyżka olej
- 450 g wołowina zmielona
- sól
- pieprz
- 1 łyżka przyprawy kuchni meksykańskiej
- 40 g fasola pinto
- 2 szklanki sos pomidorowy
- 10 szt. placki do tortilli przekrojone na pół
- 2 szklanki ser żółty starty
- 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
- 1/4 szklanki szczypiorek posiekany
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć wołowinę. Kiedy się usmaży, przypraw solą, pieprzem i przyprawą meksykańską. Dodaj fasolę i dobrze wszystko wymieszaj.
- W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno:
- sos pomidorowy
- placki tortilli
- mięso mielone z fasolą
- ser żółty i sos pomidorowy
- placki tortilli
- mięso mielone z fasolą
- starty ser i sos pomidorowy
- placki tortilli i sos pomidorowy
- starty ser
- Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmij naczynie z piekarnika. Na wierzchu ułóż pokrojonego pomidora i posiekany szczypiorek.
- Gotową zapiekankę pokrój na kawałki.
- Smacznego!