Ziemniaki po góralsku

Ziemniaki w takiej formie nigdy Wam się nie znudzą! Wiemy o tym z własnego doświadczenia ?



Składniki:
Porcje- 6 szt. ziemniak czerwony
- 2-3 łyżki oliwa z oliwek
- 200 g ser wędzony
- 200 g szynka wieprzowa
Sos beszamelowy
- 75 g masło
- 3 łyżki mąka żytnia
- 1,5 szkl. mleko
- 1 łyżka czosnek suszony
- 3 łyżki natka pietruszki posiekana
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz


Sposób przygotowania:
- Natnij ziemniaki i ułóż je w formie do pieczenia.
- Następnie rozsmaruj na wierzchu oliwę z oliwek i wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W tym celu połącz ze sobą: masło, mąkę żytnią, mleko, czosnek suszony, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- W szparach upieczonych ziemniaków ułóż naprzemian żółty ser i szynkę.
- Następnie polej przygotowanym sosem i wstaw ponownie do piekarnika. Tym razem na 15 minut.
- Smacznego!