Zupa krem z pomidorków koktajlowych

Zupa krem z pomidorów koktajlowych sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja. Czego chcieć więcej?



Zobacz także: Zupa krem z marchewki i groszku
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 800 g pomidorki koktajlowe
- 2 szt. główki czosnku
- 1 szt. czerwona cebula
- 3-4 szt. gałązki tymianku
- 1 łyżka przecier pomidorowy
- 2-3 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżki sos balsamiczny
- 1/2 szkl. śmietanka 30%
- 500 ml bulion warzywny
- 1/2 łyżeczki sól morska
- 1/2 łyżeczki pieprz
Do kulek
- 15 szt. mini mozzarella
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 1 szt. jajko
- 1/2 szkl. bułka tarta


Sposób przygotowania:
- Umieść pomidorki koktajlowe w formie do pieczenia. Dodaj tymianek, cebulę, czosnek...
- ...oliwę z oliwek i sos balsamiczny. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Usuń gałązki z pomidorków i łupiny z czosnku. Zawartość formy do pieczenia przenieś do garnka. Dodaj przecier pomidorowy, pieprz, sól, śmietankę 30% i bulion warzywny. Zblenduj.
- Czas na kuleczki z mozzarellą. Obtocz każdą kuleczkę w mące, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż w rozgrzanym oleju.
- Smacznego!
Komentarze