×

Za obiad u Karola Okrasy trzeba słono zapłacić. To jedna z najdroższych restauracji w Polsce

Restauracja Karola Okrasy cieszy się niesłabnącą popularnością, a chętnych na jego potrawy zdecydowanie nie brakuje. Za dania spod ręki mistrza trzeba jednak słono zapłacić.

Najdroższa restauracja w Polsce

Ceny w restauracjach mogą czasami szokować. Koszty dobrej jakości produktów i wyszkolonego odpowiednio personelu potrafią być wysokie, więc nie można porównywać tego do domowego gotowania.
Jeszcze więcej zapłacić można za kolację w stylu fine dinning.W przypadku takiej formy serwowania dań kucharz staje się nie tylko rzemieślnikiem, ale prawdziwym artystą. Taka kuchnia ma zaskakiwać i odkrywać nowe połączenia i formy przed gościem restauracji. Menu najczęściej składa się z kilku drobnych dań, które mają komponować się w spójną całość.
Liczy się tutaj cała otoczka, nie tylko smak dania, ale sposób podania, serwowane czekadełka czy nawet rodzaj muzyki, która gra w restauracji.

Restauracja Karola Okrasy

Karol Okrasa swoją restaurację Platter otworzył ponad 10 lat temu w hotelu Intercontinental w Warszawie. Przez te lata przyciągnęła tłumy gości, którzy chętnie próbowali dań spod ręki znanego kucharza. W swojej restauracji Karol Okrasa łączy polską kuchnię, kojarzącą się z domem, z nowoczesnymi smakami zaczerpniętymi z zagranicy. W restauracji można skorzystać również z poleceń sommeliera, który idealnie dobierze wino do posiłku.

platterbykarolokrasa

Menu w restauracji Karola Okrasy

W restauracji Karola Okrasy postawiono na menu degustacyjne, które składa się z 6 lub 8 dań. Wśród nich spróbować można małż świętego Jakuba oraz foie gras. Nie brakuje też jesiennych akcentów w postaci grzybów czy też ryb.
Poza menu degustacyjnym znajduje się tutaj również oferta lunchowa i kolacje, podczas których można zamówić pojedyncze dania z karty.

Restauracja Karola Okrasy może jednak nieco nadszarpnąć budżet. Za menu degustacyjne zapłacimy 295 zł za osobę (8-daniowe – 330 zł).
Jeśli chcemy zamówić dania z karty, to trzeba przygotować również sporą kwotę. Przystawki to koszt ok. 50 zł, zupy 35 zł, dania główne ponad 100 zł, a sam deser kosztuje 36 zł.
Nieco tańsza jest oferta lunchowa. Królik duszony, wędzony karczoch, fasolka szparagowa, sos z dymki to koszt 71 zł, przystawki, zupy i coś słodkiego jest również nieco tańsze.

Odwiedziłbyś restaurację Karola Okrasy?

 

Wybrane dla Ciebie

Kelner nie znał języka polskiego. W restauracji w Gdańsku wybuchła awantura

W jednym z lokali w Gdańsku doszło do konfliktu. Zdenerwowany klient opuścił lokal. Co zrobić, gdy kelner nie zna języka polskiego? Obsługa w restauracji Nie da się ukryć, że kelnerzy w restauracjach odgrywają naprawdę ważną rolę. Nawet jeśli jedzenie jest wybitnie dobre, ale obsługa pozostawia wiele do życzenia, to gość chętnie nie wróci. Od dobrego […]

Robot zastąpił prawdziwego szefa kuchni. To pierwsze takie miejsce na świecie!

Nie da się ukryć, że XXI wi ek to wiek automatyzacji. Nowoczesne technologie mają ułatwiać nam życie. W pewnej francuskiej restauracji postanowili pójść jednak o krok dalej i szefem kuchni został… robot. Restauracja działa we Francji 80 pizz na godzinę- to dość imponujący wynik, który pozwoli obsłużyć naprawdę dużą ilość gości. Tak szybko przygotowuje placki […]

Restauracja w Poznaniu codziennie zamyka się na pół godziny. Wszystko z troski o pracowników!

Chociaż restauracja „A Nóż Widelec” działa na poznańskim rynku już ponad 10 lat, to dopiero teraz zrobiło się o niej głośno również poza Poznaniem. Wszystko przez niespotykaną decyzję właściciela. Jeden post wywołał lawinę komentarzy 27 maja na profilu „A Nóż Widelec” pojawił się post, który w zabawny sposób informował o zamknięciu kuchni. Od poniedziałku do […]

10 rzeczy, o który warto pamiętać podczas wizyty w restauracji. Przydadzą się nie tylko w czasie obostrzeń

Już niedługo restauracje otworzą swoje ogródki. Mamy nadzieję, że to krok w kierunku do otwarcia całych lokali. Podczas swojej wizyty warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. #1 Jak podzielić rachunek Jeśli chcesz podzielić rachunek- zgłoś to wcześniej kelnerowi. Nie stanowi to najmniejszego problemu, o ile kelner będzie o tym poinformowany wcześniej. Wszystko na spokojnie zliczy […]

17 rzeczy, które zrozumie każdy, kto pracował w gastro. To pozostaje w nas na zawsze!

Człowiek może wyjść z gastro, ale gastro z człowieka nigdy nie wyjdzie. Nawet po latach z łezką sentymentu wspominamy lata pracy w restauracji 😉 #1 Dokładnie wiesz, jak złożyć zamówienie Bez długich namysłów, odpowiednia kolejność: najpierw kawa, potem wielkość. Szybko! #2 Wzdrygasz się, gdy ktoś mówi „ekspresso” Tam nie ma ani „ks” ani „x”! #3 […]

Niesamowita restauracja znanego muzyka niesie pomoc potrzebującym. Ten gest robi wrażenie!

Chociaż Jon Bon Jovi jest znanym na całym świecie muzykiem, to tak naprawdę mało kto zdaje sobie sprawę z jego dodatkowej, charytatywnej działalności. Wszystko zaczęło się prawie 10 lat temu W 2011 roku muzyka wraz ze swoją żoną, otworzyli nietypową restaurację. Jest ona odpowiedzią na problem niedożywienia i głodu- za posiłek w niej nie trzeba […]

zamknij