NewsyBarszcz za 69 zł, pasztet za 89 zł, a makowiec jeszcze drożej. Poznaliśmy ceny w restauracji Piotra Adamczyka

Barszcz za 69 zł, pasztet za 89 zł, a makowiec jeszcze drożej. Poznaliśmy ceny w restauracji Piotra Adamczyka

Restauracja Piotra Adamczyka - Pyszności; Foto screen z https://www.facebook.com/RestauracjaStaryDom i kadr z materiału na kanale YouTube TVN Series
Restauracja Piotra Adamczyka - Pyszności; Foto screen z https://www.facebook.com/RestauracjaStaryDom i kadr z materiału na kanale YouTube TVN Series
15.12.2022 16:56

Jeśli chcesz powrócić do najlepszej tradycji kuchni polskiej i wyjątkowej atmosfery, to wystarczy, że odwiedzisz Stary Dom. To restauracja Piotra Adamczyka, w której menu, możemy znaleźć również świąteczne potrawy. Okazuje się jednak, że ich ceny mogą wywołać zdumienie.

Restauracja Piotra Adamczyka - ile zapłacimy za świąteczny obiad?

Stary Dom to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie warszawskiego Mokotowa. Możemy tu skosztować wspaniałych dań kuchni polskiej i odpocząć w wyjątkowej atmosferze. Właścicielem tej restauracji jest Piotr Adamczyk - ceniony polski aktor. Jako że zbliża się Boże Narodzenie, postanowiliśmy sprawdzić, ile za świąteczne potrawy przyjdzie nam zapłacić w tym właśnie miejscu. Okazuje się, że restauracja Piotra Adamczyka oferuje naprawdę wspaniałe potrawy, z tym że ceny mogą wywołać zdumienie.

Wigilia - Pyszności; Foto Canva.com
Wigilia - Pyszności; Foto Canva.com

Wigilijne potrawy, podobnie jak wszystkie dania kuchni polskiej, są tu przygotowywane przez szefa kuchni - Łukasza Fedorowicza. W świątecznym menu znajdziemy przystawki, zupy, dania główne i ciasta. Ceny ryb wahają się od 39 do 73 zł za porcję. Pasztet domowy kosztuje 89 zł za kilogram. Za porcję kapusty wigilijnej przyjdzie nam zapłacić 35 zł. Pierogi z kapustą i grzybami kosztują z kolej 39 zł za 7 sztuk. Jeśli chcesz zjeść barszcz czerwony, to zapłacisz za niego 69 zł za 0,9 l, a za zupę grzybową już 20 zł więcej. Ceny ciast wahają się od 85 do 100 zł.

Co jeszcze znajdziemy u Adamczyka?

Co prawda, ceny świątecznych potraw mogą wywołać zdumienie, ale warto podkreślić, że w karcie menu znajdziemy również wiele innych, ciekawych dań, niekoniecznie świątecznych. Jeśli króluje tu tradycja, to oczywiste, że są tu i te najpopularniejsze polskie dania. Za kotlety mielone z ziemniaczanym purée i za pulpeciki cielęce z glazurowaną marchewką przyjdzie nam zapłacić 39 zł. Jest to najtańsza pozycja z dań głównych w karcie menu. Restauracja Piotra Adamczyka oferuje również bardziej wykwintne dania.

Jedzenie w restauracji - Pyszności; Foto: Canva.com
Jedzenie w restauracji - Pyszności; Foto: Canva.com

I tak dla przykładu, za pół kaczki z codziennego wypieku z ziemniaczanym purée i modrą kapustą, będziemy musieli zapłacić 69 zł. Jest to najdroższa pozycja z karty. Ceny przystawek oscylują w granicach około 50 zł. Na pewno miłym akcentem w tym miejscu jest fakt, że goście, przed otrzymaniem swojego zamówionego posiłku, otrzymują czekadełko w postaci chleba ze smalcem i kiszonych ogórków. Pomimo dość wysokich cen, warto odwiedzić to miejsce. Wspaniały klimat i bardzo dobre jedzenie - tego przecież oczekujemy od każdej restauracji, którą odwiedzamy.

Zobacz, jak przygotować śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także