×

Restauratorzy stoją przed dużym wyzwaniem. Przez pandemię brakuje im pracowników

Wszystko wskazuje na to, że już 15 maja restauracje otworzą swoje ogródki. Na ten moment czekali chyba wszyscy. Restauratorzy nie ukrywają radości. Jednak na ich drodze pojawił się nieco inny problem.

Obostrzenia przyczyniły się do trudnej sytuacji

203 dni- przez taki okres restauracje mogły działać jedynie na wynos. To był czas zwiększonej kreatywności i prawdziwej burzy mózgów u właścicieli. Różne formy dostaw, promocje, wprowadzenie oferty garmażu, zmiana menu- to tylko kilka zmian na jakie się zdecydowali.

💚 Zapraszamy! #otwieraMY

Posted by Pomelo Bistro on Friday, January 22, 2021

Z drugiej strony mamy jednak restauracje, dla których ten czas nie był łaskawy. Lokale świeciły pustkami, menu nie nadawało się w pełni na dowóz i w rezultacie sporo lokali zamknęło swoją działalność czasowo lub na stałe.

To był czas na przebranżowienie

Szacuje się, że nawet 200 tysięcy osób straciło pracę w gastronomii lub po prostu musiało zmienić branżę. Część z nich stanowią studenci, którzy w tym czasie albo całkowicie zrezygnowali z pracy (skupiając się na nauce), albo przeszli do handlu. Pozostałe osoby często poszły w zupełnie innym kierunku: od pracy na stoczni, przez firmy kurierskie po branżę e-commerce.

Personel zatrudniony w restauracjach został ograniczony najczęściej do minimum, żeby jak najbardziej obniżyć koszta utrzymania lokalu.Mniej kucharzy, o wiele mniej barmanów i kelnerek (lub barmanek i kelnerów). I tutaj właśnie pojawił się problem.

Luki w grafiku

Dobrze działająca restauracja jest jak maszyna, w której wszystkie trybiki muszą sprawnie działać. O ile w przypadku zamówień na wynos obsługa kelnerska większej roli nie odkrywa, o tyle przy wizytach w lokalu to w dużej mierze od nich zależy wizerunek i wrażenie, jakie pozostawi po sobie lokal.

Otwarcie ogródków może być problemem, bo… nie ma pracowników! Nie ukrywajmy, 15 maja restauracje zaleje fala stęsknionych za dobrym jedzeniem osób. Ktoś ich musi obsłużyć, a często przez pandemię braki w personalu są naprawdę znaczące.

Coraz więcej ogłoszeń…

Na grupach dla pracowników gastronomii króluje ostatnio jeden rodzaj postów: oferty pracy. Od kucharzy, przez kelnerki, po osoby na zmywak. Rynek otwiera ramiona i chce wciągnąć kolejnych pracowników.

Minus? Zdecydowanie stawki. Przez pandemię oscylują raczej w granicach płacy minimalnej. Z drugiej strony, wiele osób straciło pracę i pojawienie się takich ofert może być ratunkiem dla wielu domowych budżetów.

… i coraz mniej czasu

Wyszkolenie nowego pracownika trwa i kosztuje. A czas ucieka, otwarcie zbliża się wielkimi krokami. To szansa dla osób, które jakieś doświadczenie w gastronomii już mają i żadna „tabaka” jest im niestraszna.

Czy restauracje poradzą sobie w nadchodzącym czasie? Na odpowiedź jeszcze trochę poczekamy.

 

Wybrane dla Ciebie

Pizzeria walczy z influencerami, którzy domagali się darmowego posiłku. Właścicielowi puściły nerwy

Kiedy prowadzisz swoją restaurację czeka na Ciebie wiele wyzwań: dostawcy, klienci, sanepid i… influencerzy. To właśnie Ci ostatni wyprowadzili z równowagi właściciela brytyjskiej pizzerii. Trudne czasy Crazy Pedro’s to pizzeria w Manchesterze i Liverpoolu w Wielkiej Brytanii. Są dość popularni w mediach społecznościowych, mają ponad 45 tys. obserwujących na Instagramie, są również aktywni na Twitterze […]

Restauracje otworzyły swoje ogródki. W weekend uderzyły tam prawdziwe tłumy

15 maja swoje ogródki mogły otworzyć restauracje. To kolejny krok na drodze do luzowania obostrzeń i powrotu do normalności. Wielkie odliczanie Na otwarcie ogródków czekali chyba wszyscy i ciężko ocenić, kto ucieszył się z tego najbardziej. Restauratorzy dostają szansę na podratowanie swoich funduszy, a spragnieni normalności ludzie aż zacierali ręce, żeby wreszcie usiąść wygodnie przy […]

10 rzeczy, o który warto pamiętać podczas wizyty w restauracji. Przydadzą się nie tylko w czasie obostrzeń

Już niedługo restauracje otworzą swoje ogródki. Mamy nadzieję, że to krok w kierunku do otwarcia całych lokali. Podczas swojej wizyty warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. #1 Jak podzielić rachunek Jeśli chcesz podzielić rachunek- zgłoś to wcześniej kelnerowi. Nie stanowi to najmniejszego problemu, o ile kelner będzie o tym poinformowany wcześniej. Wszystko na spokojnie zliczy […]

Rząd powoli znosi obostrzenia! Szansa na powrót do normalności w gastronomii?

Wraz z majem rząd zapowiedział stopniowe luzowanie obostrzeń i kolejne przywracanie do działalności wielu sektorów. Znalazło się również miejsce dla gastronomii! Apel o ogródki został wysłuchany? Restauracje działają jedynie na wynos od października. Dla wielu miejsc to czas ogromnego kryzysu. Polscy restauratorzy prosili o możliwość otwarcia ogródków na majówkę, na wzór innych państw. Mogłoby to […]

zamknij