PrzepisRewolucyjne kotlety schabowe bez grama tłuszczu i bułki tartej

Rewolucyjne kotlety schabowe bez grama tłuszczu i bułki tartej

Rewolucyjne kotlety schabowe bez grama tłuszczu i bułki tartej
Paulina
29.06.2022 08:43

Kotlety schabowe bez tłuszczu? Brzmi dziwnie, jednakże możliwie do wykonania. Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność obiadu, to warto wypróbować ten przepis. Będzie mniej kalorycznie, ale również zdrowiej. Oto przepis, który na pewno sprawdzi się w twojej kuchni.

Kotlet schabowy nie jest synonimem zdrowego odżywiania. Jednak wiele osób uważa, że to najlepsze polskie danie. Na szczęście można je łatwo uczynić zdrowszym. Wystarczy, że zamiast smażenia na głębokim oleju użyjemy piekarnika.

Składniki do przygotowania dietetycznych schabowych

  • 4 grube plastry schabu
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Kolety schabowe krok po kroky:

Mięso rozbij przy pomocy tłuczka. Następnie przygotuj marynatę do mięsa. Połącz jogurt z przyprawami, jajkiem i musztardą. Do tak powstałej marynaty przekładamy kotlety, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Najlepiej, żeby schabowe były całe oblane marynatą. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W momencie, kiedy piecyk będzie się rozgrzewał, przy pomocy wałka pokrusz płatki kukurydziane. Wcześniej przełóż je do foliowego woreczka. W tak rozbitych płatkach panieruj kotlety i ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Kotlety piecz około 30 minut.

Kotlet schabowy - Pyszności
Kotlet schabowy - Pyszności

Kotlety schabowe w odchudzonej wersji

Innym sposobem na odchudzenie kotletów schabowych jest zrobienie ich bez panierki i przygotowanie na patelni grillowej. Natomiast wiadomo, że schabowy bez panierki to już nie tan sam kotlet. Dlatego warto poeksperymentować ze składnikami. Zamiast tradycyjnej bułki tartej i pszennej możesz zastosować zamienniki. W tym wypadku dobrze sprawdzi się maka pełnoziarnista, otrąbi i płatki migdałów. Sprawią, że nasz kotlet będzie chrupiący, ale również bardzo wartościowy z uwagi na dużą zawartość błonnika w tych produktach.

Obraz

Kotlety schabowe - dodatki

Pamiętaj, że istotny jest także dobór dodatków. Jeśli podasz takie kotlety z zasmażaną kapustą lub frytkami, to wcale nie będą takie dietetyczne. Zdecyduj się na purée z ziemniaków lub kasze oraz sałatkę z zielonych warzyw takich jak sałata, ogórki czy kiełki. 

Jeśli chcesz wypróbować nasze pozostałe przepisy, wejdz na nasz profil na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także