PrzepisRobert Makłowicz ślini się podczas grillowania skrzydełek. "O Jezu, mam drobny ślinotoczek"

Robert Makłowicz ślini się podczas grillowania skrzydełek. "O Jezu, mam drobny ślinotoczek"

Robert Makłowicz przyrządza skrzydełka w swoim tradycyjnym, nieszablonowym stylu - Pyszności; foto: YouTube
Robert Makłowicz przyrządza skrzydełka w swoim tradycyjnym, nieszablonowym stylu - Pyszności; foto: YouTube
07.06.2023 20:14, aktualizacja: 07.06.2023 20:56

Robert Makłowicz uprzejmie wszystkim przypomniał, że sezon grillowy dopiero się rozkręca. Krytyk kulinarny zaprezentował swoim fanom, jak przyrządzić idealne skrzydełka z grilla. Zrobił to jak zawsze — w swoim oryginalnym stylu, którego podrobić się nie da. 

Polska, zmienna pogoda nie powinna nas skłonić do zaniechania grillowania — stwierdził w swoim nowym nagraniu Robert Makłowicz. Rozkoszując się pięknymi okolicznościami natury, postanowił więc odpalić grill i przyrządzić na nim skrzydełka. Gwiazdor zauważył, że podczas gdy ta część kurczaka jest w Polsce nieco "lekceważona", to w Stanach Zjednoczonych stanowi jeden z najważniejszych elementów kanonu "barbecue".

Makłowicz nie omieszkał podzielić się jeszcze jednym cennym spostrzeżeniem. Idealne przygotowanie, doskonale dobrane przyprawy, a nawet opanowany do perfekcji sposób grillowania, nie nadrobią strat, który spowoduje wybranie w sklepie złej jakości skrzydełek. Publicysta przypomniał, by kierować się wtedy dwoma aspektami. Po pierwsze, skrzydełka powinny być jak najbardziej masywne. Po drugie, o ile to możliwe, dobrze jest kupować te, które pochodzą z kur wolnowybiegowych. 

Robert Makłowicz przyrządza skrzydełka - Pyszności; foto: YouTube
Robert Makłowicz przyrządza skrzydełka - Pyszności; foto: YouTube

Po tej dawce mądrych uwag Robert Makłowicz zabrał się za robienie rzeczonych skrzydełek. Już samo oglądanie sprawia, że cieknie ślinka. Wcielenie przepisu w życie gwarantuje zaś niezapomniane kulinarne wspomnienia. Oto iście amerykańskie skrzydełka z grilla według samego Roberta Makłowicza!

Skrzydełka z grilla

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • mielony kmin
  • chipotle (wędzona i kruszona jalapeno)
  • suszone oregano
  • dobrej jakości ketchup
  • ocet jabłkowy
  • syrop klonowy
  • kieliszek burbonu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka kurczaka przekrój na trzy części. Końcówki odłóż (Makłowicz poleca przygotować z nich bulion), a pozostałe dopraw mieszanką soli, świeżo mielonego pieprzu, odrobiny chipotle, łyżeczki oregano i nieco większej ilości suszonego kminu.
  2. Ketchup wyciśnij do rondelka. Dodaj do niego burbon, trochę syropu klonowego, octu jabłkowego i szczyptę chipotle. Całość zredukuj na małym ogniu. Kiedy powstanie z nich zgęstniała glazura, zdejmij rondelek z ognia.
  3. Skrzydełka natłuść oliwą z oliwek (nie używaj jej jednak zbyt dużo, bo płomienie mogą się nieco rozszaleć) i ułóż na rozgrzanym grillu. Po 5 minutach przerzuć je na drugą stronę, odczekaj ten sam czas, a potem — jeśli twój grill jest w nią wyposażony — przełóż je na wyższą półkę, czyli tzw. strefę pośredniego pieczenia.
  4. Kiedy skrzydełka już się tam znajdą, posmaruj je z każdej strony przygotowaną glazurą. Grilluj kolejne 10 minut, obracając je w połowie tego czasu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także