4 rodzaje cebuli i sposób ich wykorzystania w kuchni. Będziesz wiedzieć z czym je łączyć

Cebula to jeden z tych produktów, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Bez niej nie sposób przygotować pysznego dania.

A skoro już o niej mowa, czy wiesz, że różne jej odmiany nadają się najlepiej do konkretnych dań? Jeśli chcesz poznać szczegóły, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca!


#1 Biała cebula

Ten rodzaj cebuli wyróżnia się na tle innych pod względem wyrazistego, ostrego smaku. Jednocześnie posiada cienką, papierkową skórkę.


Możesz wykorzystać ją do smażenia, sosów i sałatek.
#2 Czerwona cebula

Pomimo wyrazistego koloru, ten rodzaj cebuli w smaku jest bardzo podobny do żółtej odmiany. Różnicę można wyczuć w tym, że warstwy czerwonej cebuli są mniej mięsiste i bardziej delikatne.


Najczęściej ten rodzaj używa się do sałatek i różnego rodzaju sals, gdzie cebula nie tylko podkręca smak, ale i pięknie się prezentuje.
#3 Żółta cebula


Jest to najbardziej popularna odmiana cebuli, którą stosujemy na co dzień. Charakteryzuje się twardą skórką zewnętrzną i mięsistymi warstwami. Ma zrównoważoną cierpkość, a im dłużej ją gotujesz, tym bardziej będzie stawać się słodsza.
Wykorzystywana praktycznie do wszystkiego. Najlepiej sprawdza się w przypadku zup, bulionów i potraw, które należy długo gotować.


#4 Cebula cukrowa
Z wyglądu przypomina żółtą cebulę, ale jej smak jest zupełnie inny. Jej smak nie jest ostry, a wręcz przeciwnie jest po prostu słodki. Co więcej, nie jest ona zbyt trwała i w przeciwieństwie do innych odmian, należy przechowywać ją w lodówce.


Słodka cebula sprawdzi się w przypadku sałatek, kanapek, czy karmelizacji.
Komentarze