Kategorie Newsy

Rogal świętomarciński – czym charakteryzuje się ten przysmak?

Myślisz: wycieczka do Poznania. Mówisz: rozpływający się w ustach rogal z białym makiem. Nie da się ukryć, że popularne rogale świętomarcińskie to kulinarna wizytówka stolicy Wielkopolski tak jak pyry z gzikiem czy smażony ser. Skąd wziął się zwyczaj ich jedzenia i jakie składniki są potrzebne do przygotowania tradycyjnego wypieku? Oto kilka faktów na temat rogala marcińskiego.

Historia rogala świętomarcińskiego

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że rogal świętomarciński towarzyszy poznaniakom najprawdopodobniej już od końca XIX wieku. Dziś jest już nieodłącznym elementem nie tylko lokalnej kuchni, ale przede wszystkim jednego z najbardziej rozpoznawalnych wydarzeń w Poznaniu, czyli przypadających na 11 listopada imienin patrona głównej ulicy w tym mieście – świętego Marcina.

Trudno jednoznacznie powiedzieć, skąd tradycja jedzenia rogali wzięła się w Wielkopolsce, ale najczęściej powtarzana jest geneza związana z kazaniem, które wygłosił proboszcz parafii świętomarcińskiej w 1891 roku. Zaapelował on do wiernych, podkreślając jednocześnie dobroczynną działalność św. Marcina, o pomoc dla potrzebujących. Jeden z obecnych na mszy cukierników zdecydował się upiec kilka blach smakołyku, który sprzedawał bogatszym, a rozdawał biednym.

Tak miała narodzić się inicjatywa, która z biegiem lat zdobyła popularność i rozsławiła przysmak w regionie (choć nie do końca wiadomo, czy tak było, bo reklamy tego typu wypieków pojawiły się już w lokalnej prasie w… 1860 roku!).

Rogal świętomarciński – czym charakteryzuje się ten przysmak?

Tradycyjny rogal świętomarciński

Aby wypiek mógł zostać uznany za świętomarciński przysmak, musi spełnić kilka warunków. Przede wszystkim są to:

  • typowy kształt półksiężyca
  • waga od 150 do 250 g
  • klasyczna receptura

Certyfikat dla rogali świętomarcińskich

Od 2008 roku deser ten znajduje się na liście produktów regionalnych, chronionych prawem Unii Europejskiej. Cukiernie, chcąc posługiwać się tą nazwą, muszą co roku zdobyć certyfikat Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, który potwierdzi, że oferowany przez nie smakołyk został przygotowany według odpowiedniego przepisu. Jakie normy powinny być spełnione?

  • Tradycyjny rogal marciński musi być przyrządzony z ciasta półfrancuskiego.
  • W nadzieniu rogali sprzedawanych z certyfikatem nie może zabraknąć białego maku, rodzynków, margaryny, zmielonych fig i daktyli, orzechów, cukru, okruchów biszkoptowych, wanilii, aromatu migdałowego.
  • Rogale świętomarcińskie muszą być polukrowane i obsypane posiekanymi orzechami włoskimi.

W 2019 roku tylko 104 cukiernie z Poznania i okolic (w tym Cukiernia Kandulski) otrzymały wspomniany certyfikat.