Rolada pomidorowa z twarożkiem orzechowym

Proste i pyszne przekąski to coś, po co sięgamy nie tylko na imprezach. Rolada pomidorowa z twarożkiem orzechowym znakomicie sprawdzi się również na kolację czy drugie śniadanie.

Od wielu lat niesłabnącą popularnością cieszą się szpinakowe roladki z łososiem. To hit, który znika z talerza w kilka chwil. Jeśli jednak szukasz odmiany i chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś zupełnie nowym, to pomidorowe roladki z orzechowym twarożkiem sprawdzą się w tej roli po prostu znakomicie. Zachwycają nie tylko smakiem, ale również kolorem- świetnie będą prezentowały się na stole. Możesz podać je na świeżej rukoli, żeby stworzyć przyjemną dla oka i pyszną dla podniebienia kompozycję.

Rolada pomidorowa z twarożkiem- składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 60 g tartego parmezanu
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 280 g twarożku orzechowego

Przepis na prostą roladę pomidorową

Oddziel białka od żółtego. Do miski z żółtkami dodaj ciepłą wodę i ubij mikserem na puszystą masę.

Do masy dodaj przecier pomidorowy i dalej ubijaj mikserem. Dosyp słodką paprykę, starty parmezan. Przez sitko przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia do masy z żółtek. Następnie połącz składniki przy pomocy miksera.

Do białek dodaj sól i ubij je na sztywną, białą pianę. Ubitą pianę dodaj do masy z żółtego i delikatnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki lub łyżki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią przygotowaną masę.

Rozprowadź masę równomiernie po całej powierzchni formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Pomidorowa rolada  z twarożkiem

Kiedy ciasto się upiecze- zdejmij je z blaszki. Nie rób tego od razu po wyjęciu z piekarnika, daj mu chwilę odpocząć i ostygnąć. Na ciasto pomidorowe wyłóż twarożek orzechowy i rozsmaruj go równomiernie po całej powierzchni. Następnie zawiń roladę.

Twarożek orzechowy możesz kupić gotowy lub przygotować go samodzielnie. Wymieszaj twaróg z jogurtem, dopraw solą oraz pieprzem i dodaj do niego bardzo drobno posiekane orzechy włoskie. Możesz ułatwić to sobie jeszcze bardziej, sięgając po serek kanapkowy, który również wzbogacisz mielonymi orzechami.

Zawiniętą roladę pokrój na mniejsze części i ułóż na talerzu. Talerz możesz udekorować zieleniną- dzięki temu roladki będą jeszcze lepiej się prezentowały. Smacznego!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×