PrzepisRolada z truskawkami, bitą śmietaną i skondensowanym mlekiem

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i skondensowanym mlekiem

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i skondensowanym mlekiem
Ewa
01.07.2022 10:48, aktualizacja: 16.03.2024 15:20

Rolada z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu, lekkiego kremu i orzeźwiających owoców. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponując, tworząc harmoniczną całość. Przygotowanie takiej rolady nie jest szczególnie wymagające, a dzięki naszemu filmikowi poradzisz sobie z tym bez większego problemu.

Przepis na roladę znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Rolada z truskawkami- składniki

13 g żelatyny w proszku

65 ml wody

165 ml gorącej wody, 60 g cukru

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

100 g serka mascarpone

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

50 ml mleka skondensowanego

250 ml śmietanki 30%

400 g truskawek

czerwony barwnik spożywczy

Przepis na roladę z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Do osobnej miski wlej wodę i cukier i wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Dodaj do tego odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i wlej rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Rolada z truskawkami- Pyszności
Rolada z truskawkami- Pyszności

Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki. Pokrój w plasterki i ułóż w prostokątnym naczyniu. Całość zalej przygotowaną masą z żelatyną i wstaw do lodówki, żeby całość dobrze stężała.

Rolada z truskawkami- Pyszności
Rolada z truskawkami- Pyszności

Przejdź do przygotowania biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, a gdy powstanie biała, puszysta piana- dodawaj żółtka. Cały czas miksuj całość. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Powstałą masę wylej na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz przez ok. 15 minut  w 170 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).

Obraz

Przejdź do przygotowania kremu. Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj razem z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy, skondensowane mleko i śmietankę 30%. Całość dokładnie połącz przy pomocy miksera na puszystą masę. Wyłóż część na dobrze wystudzony biszkopt, a resztę przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie ułóż rząd truskawek i otul je kremem przy pomocy rękawa.

Rolada z truskawkami- Pyszności
Rolada z truskawkami- Pyszności

Następnie delikatnie zawiń roladę i odstaw do schłodzenia w lodówce. Trzymaj ją tam przez 3-4 godziny.

Rolada z truskawkami- Pyszności
Rolada z truskawkami- Pyszności

Następnie otul schłodzoną roladę przygotowaną galaretką z truskawkami i pokrój na kawałki. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także