PrzepisRoladki z żurawiną i camembertem. Przepis na proste drobiowe zawijasy ze słodkim akcentem

Roladki z żurawiną i camembertem. Przepis na proste drobiowe zawijasy ze słodkim akcentem

Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności
Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności
Ewa
31.12.2022 13:09, aktualizacja: 05.01.2023 15:09

Drobiowe roladki z żurawiną i camembertem to prosty przepis na efektowny obiad. Delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach.

Przepis na soczyste roladki

Chociaż piersi z kurczaka kojarzą się nam głównie z kotletami, to świetnie sprawdzą się w roli pysznych roladek. W naszym przepisie ich wnętrze skrywa jedno z uwielbianych przez nas połączeń: kawałki dojrzewającego, intensywnego sera camembert z słodko-kwaśną żurawiną. Suszone owoce świetnie przełamują smak mięsa i nadają mu lekkości i świeżości. To danie pokochają wszyscy, którzy lubią połączenie wytrawnych potraw ze słodkim akcentem. Idealne na zimowy obiad.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Roladki z żurawiną i camembertem

Składniki:

  • 2 filety piersi z kurczaka
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 100 g sera camembert
  • 40 g masła
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 liści laurowych
  • 4-5 goździków
  • 4-5 ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka rozbij na kotlety. Dopraw pieprzem solą, suszonym czosnkiem i tymiankiem. Na środku mięsa ułóż pokrojony w kawałki ser camembert i dodaj suszoną żurawinę.

Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności
Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności

Chwyć za brzeg mięsa i zawiń roladkę tak, aby nadzienie schowało się w środku. Zabezpiecz mięso przy pomocy wykałaczki- dzięki temu nie rozpadnie się w trakcie smażenia.

Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności
Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności

Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą. Masło nada niesamowity charakter, a oliwa zapobiegnie przypalaniu się. Włóż przygotowane roladki do rozgrzanego tłuszczu i obsmaż z każdej strony, aż się zarumienią. Dodaj liście laurowe, goździki i ziele angielskie i podsmażaj, polewając tłuszczem. Następnie przełóż mięso na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut.

Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności
Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności

Nasze roladki są już gotowe. Podaj je z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie. Najlepiej smakują prosto z piekarnika, kiedy camembert apetycznie rozpływa się po przekrojeniu.

Smacznego!

Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności
Roladki z żurawiną i camembertem- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także