Ania Lewandowska twierdzi, że jej rosół ma magiczne właściwości. Dolewa do niego ten płyn

Rosół Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska
Rosołu nie może zabraknąć w żadnym domu, w tym Anny Lewandowskiej. Jednak Ania, jak to ona, musiała wtrącić do swojego przepisu trzy, zdrowotne grosze. Zobacz przepis na rosół Anny Lewandowskiej. Nam się podoba, a tobie?
Jak opowiada na swoim blogu żona najsłynniejszego polskiego piłkarza, jej rosół ma właściwości „magiczne”. Inspirowany był tak zwaną kuchnią pięciu przemian Anny Ciesielskiej, znanej autorki książek z dziedziny zdrowego żywienia. Ten rodzaj diety ma sporo wspólnego z filozofią taoistyczną i tradycyjną medycyną chińską, i chociaż nie doszukaliśmy się badań potwierdzających jej skuteczność, to brzmi to wszystko naprawdę interesująco.

Rosół Anny Lewandowskiej – Pyszności; foto: Canva
Ania poleca swój magiczny rosół sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Ponoć sprawdza się on idealnie między zawodami czy meczami. Nasze oczywiste pytanie brzmi: czy to właśnie magiczny rosół Anny Lewandowskiej stoi za sukcesami Roberta? I czy magia to nie jest jakiś rodzaj… dopingu?
Oczywiście żartujemy, ale pozwalamy sobie na to tylko dlatego, że przepis na rosół Anny Lewandowskiej jest naprawdę cudowny. Zupa jest aromatyczna i sycąca, a nam aż zachciało się iść na trening. Nie zwlekajmy więc; oto przepis.
Rosół Anny Lewandowskiej
Składniki:
Etap 1:
- 3 litry wody
- 1/2 łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 500 g dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
- 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
- 1/2 łyżeczki kminku
Etap 2:
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- sól do smaku
- pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Rosół Anny Lewandowskiej – Pyszności; foto: Canva
Sposób przygotowania:
Przepis jest oczywiście bajecznie prosty, mimo mnogości składników. Anna Lewandowska poleca najpierw zagotować 3 litry wody, a później wrzucić do niej wszystkie składniki z pierwszego etapu. W tym miejscu musimy jednak zaznaczyć, że zawsze polecamy umieszczenie mięsa w jeszcze zimnej wodzie – dzięki temu rosół nie stanie się mętny. Jakiejkolwiek metody byś nie wybrał, gotuj te składniki przez półtorej godziny.
Po tym czasie dodaj do zupy wszystkie składowe z drugiego etapu. Przygotuj je wszystkie wcześniej – warzywa obierz, kurczaka oczyść i tak dalej. Jest to ważne, ponieważ Ania poleca dodawać kolejne składniki dokładnie co minutę. Tak uzupełniony garnek trzymaj na ogniu przez kolejne półtorej godziny.
Po tym czasie przecedź rosół z warzyw i mięsa i podawaj z… kaszą jaglaną. Smacznego!
A jeśli nie masz jeszcze pomysłu na drugie danie, zobacz ten przepis na śmietankowego kurczaka w cieście francuskim. Prosto z naszego kanału na YouTube.
Komentarze