PoradyEwa Wachowicz zdradziła swój sekretny składki rosołu. Jest nim owoc dodany podczas gotowania!

Ewa Wachowicz zdradziła swój sekretny składki rosołu. Jest nim owoc dodany podczas gotowania!

Ewa Wachowicz zdradziła swój sekretny składki rosołu. Jest nim owoc dodany podczas gotowania!
Ewa
06.05.2022 16:22, aktualizacja: 06.05.2022 18:37

Chociaż rosół wydaje się prostą zupą, to w każdym domu smakuje inaczej. Chociaż baza jest taka sama: mięso i włoszczyzna, to każdy dodaje coś od siebie. Ale tego nie spodziewaliśmy się znaleźć w rosole. Zobacz, co do swojej zupy wrzuca m.in Ewa Wachowicz.

Tradycyjna zupa

Rosół to typowa, niedzielna zupa. W klasycznej wersji do garnka wrzuca się marchewki, pietruszkę, opaloną cebulę, selera i pora. Niektórzy dodają pieprz w ziarnach, inni mielony, czasem wrzuca się do środka lubczyk i suszone grzybki.

Niektórzy jednak do rosołu wrzucają... jabłko. Dlaczego?

Obraz

Pomysł został zaczerpnięty z Pakistanu

Tradycyjna pakistańska zupa, podobna do naszego rosołu wyróżnia się tym, że do ugotowania jej używa się jabłka. To połączenie może wydawać się dziwne i ekstrawaganckie, jednak coraz częściej gości w naszym niedzielnym rosole.

Dlaczego warto spróbować?

Jabłko do rosołu dodaje również Ewa Wachowicz. Należy wrzucić je nieobrane, w całości i wyjąć po ugotowaniu, uważając, żeby się nie rozpadło.
Jabłko dodaje słodyczy całemu wywarowi i podkreśla smak mięsa. Sprawdzi się w szczególności do rosołów z kaczki lub gęsi, ale także zagra świetnie z kurą i indykiem.

Obraz

Do takiego wywaru możesz dorzucić kilka plasterków imbiru. Jeszcze bardziej podkręcą smak rosołu i wyciągną z niego odrobinę orientalnej nuty.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także