PrzepisUgotuj tak rosół, a nie pożałujesz. Smakuje, jak u babci

Ugotuj tak rosół, a nie pożałujesz. Smakuje, jak u babci

Domowy rosół - Pyszności
Domowy rosół - Pyszności
Ewa
02.06.2023 13:30, aktualizacja: 03.06.2023 01:30

Pyszny i aromatyczny rosół, który smakuje jak u babci. Z tym przepisem bulion wychodzi idealny, pełen smak, bez sztucznych wzmacniaczy.

Rosół to król polskich zup. W moim rodzinnym domu babcia co niedzielę gotowała wielki gar, który znikał w mgnieniu oka. Jest świetny na każdą okazję, pomaga w czasie przeziębień, a i dzieci skuszą się zawsze na miseczkę zupy z makaronem. Wiele osób mówi, że zrobienie dobrego rosołu to duże wyzwanie, któremu ciężko sprostać. Dziś mam dla ciebie przepis na wywar, który wychodzi za każdym razem. Esencjonalny, pełen smak bulion nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków, wspomagaczy i wzmacniaczy smaku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Domowy rosół, jak u babci

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotowuję wodę i wrzucam do niej całego kurczaka. Mięso obgotowuję przez 5 minut, po czym wylewam wodę. Dzięki temu nie będzie szumowiny i zupa będzie klarowna.

Rosół jak u babci- PysznościRosół jak u babci- Pyszności
Rosół jak u babci- PysznościRosół jak u babci- Pyszności

2. Warzywa obieram, por przekrajam na dwie części. Ząbki czosnku pozostawiam w łupinkach. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, natkę pietruszki oraz sól. Dorzucam wszystko do garnka z mięsem i zalewam świeżą wodą.

Rosół jak u babci- Pyszności
Rosół jak u babci- Pyszności

3. Rosół gotuję na małym ogniu przez ok. 1,5-2 godziny. Zupa powinna tylko delikatnie "pyrkać", dzięki czemu warzywa nie rozgotują się, a jedynie oddadzą swój smak do wywaru.

Rosół jak u babci- Pyszności
Rosół jak u babci- Pyszności

4. Gotową zupę przelewam do talerzy i podaję z makaronem. Do środka dorzucam również marchewkę z rosołu oraz natkę pietruszki.Smacznego!

Rosół jak u babci- Pyszności
Rosół jak u babci- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także