Wyborny rosół kolagenowy. Jedna szklanka dziennie i botoks nie będzie potrzebny

Rosół kolagenowy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Co z mięsa?

Dbasz o zdrowie i urodę? Jeśli tak, to dobrze się składa. Zamiast częstych wizyt w salonach kosmetycznych, możesz przygotować wyjątkową zupę, która działa nawet lepiej niż botoks. To rosół kolagenowy, którego podstawą są wołowe mostki, chrząstki, czy kurze łapki. Czy kiedykolwiek jadłeś rosół w takim wydaniu?

Dlaczego warto przygotować rosół kolagenowy?

Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Z pewnością, najczęściej przygotowujesz go z tego najlepszego mięsa drobiowego, połączonego z elementami wołowiny. Aromatyczne przyprawy i świeża włoszczyzna – dzięki połączeniu wszystkich składników, otrzymasz kulinarne arcydzieło. Tym razem, mamy przyjemność zaprezentować ci zupełnie inną wersję rosołu. To rosół kolagenowy, którego właściwości są doceniane, przede wszystkim wśród tych osób, które dbają o swoje zdrowie i urodę. Dlaczego taka wersja rosołu to dobry wybór?

Przygotowanie bulionu – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Co z mięsa?

Bulion kolagenowy to coś więcej niż zwykły rosół. Zawiera w sobie, jak sama nazwa wskazuje, mnóstwo kolagenu oraz kwasu hialuronowego, potasu, wapnia i magnezu. Glutamina, z kolei, wzmacnia twoją odporność. Warto podkreślić, że taki rosół łagodzi stany zapalne, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza trawienie, poprawia jakość snu, dba o kondycję jelit, ułatwia odchudzanie, czy też wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Co ważne, nie musisz odwiedzać przychodni i gabinetu kosmetycznego. Wystarczy szklanka dziennie takiej zupy, a poczujesz różnicę.

Jak przygotować rosół kolagenowy?

Gotowanie tej zupy jest bardzo zbliżone do tradycyjnego rosołu. Różnica tkwi w mięsie, które stanowi jego podstawę. Są to kurze łapki, szyjki drobiowe, czy wołowe mostki. Pomimo tego, że nie docenia się tego mięsa, to właśnie w nim kumuluje się duża ilość kolagenu, który działa lepiej niż botoks. Taki rosół musi gotować się bardzo długo – minimum 4 godziny, na wolnym ogniu.

Przecedzanie rosołu kolagenowego – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Co z mięsa?

Składniki:

  • 1 kg łapek i szyjek kurzych
  • 2 kg kości szpikowych
  • 0,5 kg podrobów drobiowych
  • 3 litry wody
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchewki
  • cebula
  • pół selera
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Rosół kolagenowy to kulinarne złoto, jeśli chodzi o smak i składniki, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i urody. Rozpocznij od dokładnego umycia mięsa, na bazie którego przygotujesz zupę. Wrzuć je do garnka, dodaj odrobinę octu i wstaw do gotowania na małej mocy palnika. Kiedy dojdzie do wrzenia, to ustaw płomień na minimum i w ten sposób gotuj przez około 2 godziny. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj warzywa i zioła. Pod sam koniec dodaj przyprawy i przecedź wywar przez sito lub gazę. Bulion jest gotowy. Smacznego!

Tak pysznego awokado jeszcze nie jadłeś. Przekonaj się i zajrzyj na nasz kanał YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×