Najbardziej kontrowersyjny składnik polskiego rosołu. Robert Makłowicz go nienawidzi

Przepis na rosół Roberta Makłowicza. Jakie składniki? Jak go zrobić? Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Najczęściej serwowana w niedzielę, obowiązkowy element wszystkich imprez rodzinnych i wesel. Jak przygotować dobry rosół?

Pierwsza wzmianka o rosole w polskiej książce kucharskiej pojawiła się w 1682 roku. Rosół w oryginalnej nazwie przyrządzało się bardzo długo. Jego nazwa pochodzi od słowa rozsolić, które oznaczało sposób konserwacji mięsa polegający na obsypywaniu suszonego mięsa solą i moczeniu, a później gotowaniu w wodzie. Rozsolenie było konieczne, by zmiękczyć suszone produkty. Od rozsalania powstał słynny dzisiaj rosół. Jak zrobić rosół z przepisu Roberta Makłowicza? Jakiego składnika nie dodawać?

Domowy rosół – składniki

Ile gospodyń, tyle patentów na rosół. Bazą najczęściej jest mięso- drobiowe, wołowe lub mieszanka dwóch rodzajów. Nie może ubyć się również od masy warzyw, które nadają aromat i smak całej zupie. Ciężko wyobrazić sobie rosół bez marchewki, pietruszki czy pora. Niektórzy rosół serwują go z makaronem, inni stawiają na lane kluski, kaszę czy ziemniaki.

Jedno jest pewne: najlepszy rosół to połączenie dobrych składników i cierpliwości.

Czego nie dodawać do rosołu? Robert Makłowicz radzi

Czego nie powinno się dodawać do rosołu? Robert Makłowicz zdradził, jaki składnik jest niedopuszczalny w rosole. Według niego są to… ziemniaki!

Wiele osób dodaje je do zupy zamiast makaronu. Kiedyś serwowała tak rosół moja babcia. Rosół w takiej wersji charakterystyczny jest dla Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego.

Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju

zdradził znany krytyk kulinarny w programie „Drugie śniadanie mistrzów”

Przepis Roberta Makłowicza na rosół

Składniki:

  • pół kury
  • 0,5 kg antrykotu wołowego
  • 2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3-4 marchewki
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • 1 opalona na ogniu cebula
  • sól
  • pieprz do smaku

Jak zrobić rosół Roberta Makłowicza?

  1. Na początku zalewamy mięso zimną wodą i stawiamy garnek na gazie.
  2. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie gotujemy przez około godzinę.
  3. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny.
  4. Dodajemy obrane i umyte warzywa.
  5. Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy ją do wywaru.
  6. Zupę gotujemy przez kolejne 2 godziny (rosół cały czas powinien bulgotać na małym ogniu).
  7. Na koniec doprawiamy zupę solą oraz pieprzem.

Robert Makłowicz rosół serwuje z makaronem i mięsną wkładką.

A jak Ty podajesz rosół?

Masz może swój patent na pyszną zupę?

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×