NewsyRosół tak podany pomaga schudnąć? Naukowcy nie mają wątpliwości

Rosół tak podany pomaga schudnąć? Naukowcy nie mają wątpliwości

Uczestnicy badania zjedli rosół - Pyszności; foto: Canva
Uczestnicy badania zjedli rosół - Pyszności; foto: Canva
07.06.2023 16:08, aktualizacja: 07.06.2023 22:06

Wszyscy kojarzymy rosół z jego doskonałymi właściwościami prozdrowotnymi, jednak niewiele osób wie o tym, że ma on też wpływ na odchudzanie. Naukowcy wyjaśnili tę zależność, a swoje wnioski oparli na podstawie niezwykłego eksperymentu, który przeprowadzili. Jego uczestnicy musieli być nieźle zdziwieni. 

O cudacznym badaniu wpływu rosołu na odchudzanie, które miało miejsce w Beth Israel Deaconess Medical Center, poinformował portal twojezdrowiermf24.pl. Naukowcy chcieli potwierdzić prostą tezę: rosół zmniejsza apetyt. Zanim opowiedzieli o wynikach, wyjaśnili źródło tego podejrzenia. Okazuje się, że to, co Europa dopiero odkrywa, Azja ma już w małym palcu.

Rosół ma TEN smak

Według naukowców uczucie sytości potęguje umami, czyli piąty smak. Jeśli do tej pory o nim nie słyszałeś, to szybko wyjaśniamy. Jeszcze do XX wieku ludzkość rozróżniała jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Na początku ubiegłego stulecia Japończycy zauważyli, że niektóre ich potrawy nie mieszczą się w tych kategoriach. Nowy smak nazwali "umami", czyli "esencje pyszności".

Japoński bulion ma mocny smak umami - Pyszności; foto: Canva
Japoński bulion ma mocny smak umami - Pyszności; foto: Canva

Źródłem umami jest kwas glutaminowy, którego solą jest dobrze ci znany glutaminian sodu. To właśnie ten składnik występuje w namiętnie gotowanym przez Polaków rosole. Według naukowców wpływa on na to, że czujemy się szybciej najedzeni. Swoje założenia postanowili potwierdzić ciekawym badaniem, przeprowadzonym pod wodzą prof. Miguel A. Alonso z Center for the Study of Nutrition Medicine.

Naukowcy podali uczestnikom rosół

Zaplanowane przez naukowców badanie miało na celu obiektywne i dokładne potwierdzenie wpływu rosołu na ludzki apetyt. Odbyło się ono pod postacią trzech różnych testów. W pierwszym z nich uczestnicy zostali poddani komputerowym testom badającym poziom samokontroli. W drugim dawano im specjalne, monitorujące spojrzenie okulary i wpuszczano ich do bufetu pełnego jedzenia. Ostatni etap polegał na rezonansie magnetycznym i zbadaniu reakcji ich mózgów podczas dokonywania wyboru posiłku.

Naukowcy udowodnili, że rosół działa odchudzająco - Pyszności; foto: Canva
Naukowcy udowodnili, że rosół działa odchudzająco - Pyszności; foto: Canva

Wnioski naukowców nie pozostawiają żadnych złudzeń. Po spożyciu rosołu z dużą zawartością glutaminianu sodu uczestnicy mieli lepsze wyniki w badaniu samokontroli, bardziej skupione spojrzenia w bufecie, a podczas rezonansu — silniejszą aktywność obszarów mózgu odpowiadających za autokontrolę. Tym samym prof. Miguel A. Alonso udowodnił, że zjadanie rosołu na pierwsze danie skutkuje ograniczeniem porcji kolejnego posiłku. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także