Róża z ziemniaków i ciasta francuskiego – pyszna i elegancka

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny materiał do tworzenia przekąsek i przysmaków. Dziś wyczarowaliśmy z niego różę z ziemniakami, boczkiem i serem pleśniowym. Takie danie z pewnością należy się nam pod koniec ciężkiego tygodnia pracy. Jest po prostu przepyszne a do tego wygląda obłędnie!

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można wyczarować mnóstwo pyszności. Od słodkich kieszonek, przez szybką pizzę, na pysznych rollsach kończąc. Dziś postawiliśmy jednak na efektowną różę.

Płatki delikatnego ciasta francuskiego przeplatają się z kremowym serkiem, ziemniakami z rozmarynem i chrupiącym boczkiem. Takie połączenie przypadnie do gustu każdemu i idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie najbliższych. Jeśli chcesz przygotować różę w wersji wegetariańskiej, to pomiń boczek- w takiej odsłonie również będzie smaczna.

W swojej lodówce lub zamrażarce warto mieć czasem rolkę ciasta francuskiego na niespodziewane okazje. Pomysłów na nadzienie i farsz jest naprawdę sporo.

W przygotowaniu tej pysznej przekąski pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Róża z ciasta francuskiego z ziemniakami

  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego
  • 2 czerwone cebule
  • 285 g ciasta francuskiego
  • 250 g sera pleśniowego
  • 8 plastrów boczku

Przepis na różę z ciasta

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Pokrój je na niezbyt grube plastry- nam pomógł w tym robot kuchenny Philips. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich olej roślinny, suszony rozmaryn, sól i pieprz. Wymieszaj całość, żeby przyprawy równomiernie pokryły ziemniaki.

Na blacie rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Nasz prosty trik, żeby pracował się z nim lepiej: wyciągnij je wcześniej z lodówki. Gdy złapie trochę pokojowej temperatury, to nie będzie się kruszyło i łatwiej będzie je zawijać.  Przekrój je na 4 paski.

Na pasku z ciasta francuskiego ułóż plasterki pokrojonego ziemniaka. Następnie ułóż krążki czerwonej cebuli, plastry wędzonego boczku i kawałki sera pleśniowego (sprawdzi się tutaj świetnie camembert).

Następnie zawiń ciasto, używając do tego folii do pieczenia. Kolejne rulony dokładaj do powstającej róży. Najlepiej będzie, gdy zerkniesz na filmik- tam dokładniej pokazujemy, jak to zrobić. W rezultacie powstanie jedna duża róża. Możesz też zawijać pojedyncze paski i tworzyć mniejsze różyczki. Wybór zależy od Ciebie 🙂

Róża z ciasta francuskiego- pieczenie

Na dnie tortownicy umieść talerzyk, do góry dnem. Połóż przygotowaną różę i usuń kawałki papieru do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto francuskie wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Róża z serem pleśniowym i boczkiem

Nasza róża z ciasta francuskiego z ziemniakami i boczkiem jest już gotowa. Udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.

Podaj ją swoim gościom i zachwyć ich smakiem i wyglądem. Smacznego!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×