Wirtualna Polska

Róża z ziemniaków i ciasta francuskiego – pyszna i elegancka

Róża z ziemniaków i ciasta francuskiego – pyszna i elegancka

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny materiał do tworzenia przekąsek i przysmaków. Dziś wyczarowaliśmy z niego różę z ziemniakami, boczkiem i serem pleśniowym. Takie danie z pewnością należy się nam pod koniec ciężkiego tygodnia pracy. Jest po prostu przepyszne a do tego wygląda obłędnie!

Wirtualna Polska

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można wyczarować mnóstwo pyszności. Od słodkich kieszonek, przez szybką pizzę, na pysznych rollsach kończąc. Dziś postawiliśmy jednak na efektowną różę.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Płatki delikatnego ciasta francuskiego przeplatają się z kremowym serkiem, ziemniakami z rozmarynem i chrupiącym boczkiem. Takie połączenie przypadnie do gustu każdemu i idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie najbliższych. Jeśli chcesz przygotować różę w wersji wegetariańskiej, to pomiń boczek- w takiej odsłonie również będzie smaczna.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W swojej lodówce lub zamrażarce warto mieć czasem rolkę ciasta francuskiego na niespodziewane okazje. Pomysłów na nadzienie i farsz jest naprawdę sporo.

W przygotowaniu tej pysznej przekąski pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Róża z ciasta francuskiego z ziemniakami

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego
  • 2 czerwone cebule
  • 285 g ciasta francuskiego
  • 250 g sera pleśniowego
  • 8 plastrów boczku

Przepis na różę z ciasta

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Pokrój je na niezbyt grube plastry- nam pomógł w tym robot kuchenny Philips. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich olej roślinny, suszony rozmaryn, sól i pieprz. Wymieszaj całość, żeby przyprawy równomiernie pokryły ziemniaki.

Na blacie rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Nasz prosty trik, żeby pracował się z nim lepiej: wyciągnij je wcześniej z lodówki. Gdy złapie trochę pokojowej temperatury, to nie będzie się kruszyło i łatwiej będzie je zawijać.  Przekrój je na 4 paski.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Na pasku z ciasta francuskiego ułóż plasterki pokrojonego ziemniaka. Następnie ułóż krążki czerwonej cebuli, plastry wędzonego boczku i kawałki sera pleśniowego (sprawdzi się tutaj świetnie camembert).

Następnie zawiń ciasto, używając do tego folii do pieczenia. Kolejne rulony dokładaj do powstającej róży. Najlepiej będzie, gdy zerkniesz na filmik- tam dokładniej pokazujemy, jak to zrobić. W rezultacie powstanie jedna duża róża. Możesz też zawijać pojedyncze paski i tworzyć mniejsze różyczki. Wybór zależy od Ciebie 🙂

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Róża z ciasta francuskiego- pieczenie

Na dnie tortownicy umieść talerzyk, do góry dnem. Połóż przygotowaną różę i usuń kawałki papieru do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto francuskie wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Róża z serem pleśniowym i boczkiem

Nasza róża z ciasta francuskiego z ziemniakami i boczkiem jest już gotowa. Udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.

Podaj ją swoim gościom i zachwyć ich smakiem i wyglądem. Smacznego!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×