4 najlepsze rozgrzewające napary, które wzmocnią Twoją odporność. Na dodatek są przepyszne!

Gorące napoje to obowiązkowy element każdej jesieni i zimy. Wspomagają nasz układ odpornościowy i pomagają w ochronie przed infekcjami. Naprawdę warto pić je codziennie.

Złote mleko
Przygotuj:


- szklankę mleka
- pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta cynamonu i kardamonu
- mała szczypta pieprzu cayenne
- łyżka miodu


Podgrzej mleko i wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Pamiętaj, że mleko musi być ciepłe, nie gorące.

Pomarańczowo imbirowy
Przygotuj:


- 1 l gorącej wody
- pół pomarańczy
- korzeń imbiru ( 3 cm)
- 1 cytryna
- łyżeczka kurkumy
- 3-4 goździki
- łyżka miodu
Cytrynę i pomarańczę pokrój w plasterki i włóż do dzbanka (lub innego naczynia, które jest odporne na wrzątek). Obierz imbir ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do owoców. Wrzuć goździki i wsyp kurkumę. Zalej wszystko gorącą wodą. Gdy się wystudzi- dodaj łyżkę miodu i wymieszaj.



Rokitnikowo- malinowy


Przygotuj:
- 3 łyżki mrożonych malin
- 2 łyżki soku z rokitnika (lub mrożonych owoców)
- 1 łyżka soku malinowego
- 3-4 plasterki imbiru
- plaster pomarańczy
- łyżeczka miodu
- zielona herbata


Zaparz zieloną herbatę z plasterkami imbiru. Wyciągnij torebkę herbaty, dodaj sok z malin i rokitnika, miód i wymieszaj. Dodaj plasterek pomarańczy do dekoracji.

Masala chai
Przygotuj:
- czarna herbata
- mleko
- mieszanka przypraw w proporcji 1:1: cynamon, kardamon, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa, goździki (możesz przechowywać ją w zamkniętym pojemniku naprawdę długo)
- łyżeczka miodu
Do garnka wlej pół szklanki mleka i wsyp pół łyżeczki mieszanki przypraw. Gotuj razem. W połowie szklanki wody zaparz mocną, czarną herbatę. Dodaj mleko z przyprawami i dosłodź miodem.
Jeśli masz możliwość, to spień mleko– będzie jeszcze pyszniejsze!

Komentarze