PrzepisZapomniany rarytas. W PRL gościł na stole częściej niż schabowe

Zapomniany rarytas. W PRL gościł na stole częściej niż schabowe

Rumsztyk z cebulką - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Rumsztyk z cebulką - Pyszności - Fot. Adobe Stock
22.03.2023 11:57, aktualizacja: 18.09.2023 11:00

Są pewne receptury, które powoli odchodzą w zapomnienie. Sięga się po nie niezwykle rzadko, a szkoda. W taki sposób można nieco urozmaicić swoje menu i przygotować coś naprawdę smacznego na obiad. A skoro o zapomnianych rarytasach mowa, to warto odświeżyć przepis na rumsztyk. To przysmak, który w czasach PRL gościł na stole częściej niż schabowe.

Nie mając pomysłu na obiad, z pewnością często sięgasz po sprawdzone przepisy, które pozwalają ci przygotować kulinarne dzieło sztuki. Jeśli w twoim domu znajduje się książka kucharska z przepisami babci lub mamy, to warto czasem do niej zajrzeć. Można tam znaleźć takie wspaniałe receptury, jak przepis na rumsztyk, który postanowiliśmy ci przybliżyć właśnie w tym artykule.

Rumsztyk — zapomniany przysmak z czasów PRL

Czy może być bardziej popularne danie od tradycyjnych kotletów schabowych? Oczywiście, że tak. Świetnym przykładem jest rumsztyk, który w okresie PRL gościł na stole częściej niż popularny obiad ze schabem w roli głównej. Możesz go przygotować również teraz. Składniki są bardzo łatwo dostępne, a jego smak jest zbliżony do tradycyjnych kotletów mielonych.

Przygotowanie rumsztyku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks
Przygotowanie rumsztyku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks

Co prawda, robi się go nieco inaczej, ale czynność nie jest zbyt skomplikowana. Najważniejsze jest jednak to, że posmakuje twoim bliskim. A ty będziesz mógł cieszyć się przysmakiem, który był niegdyś pozycją obowiązkową w każdym polskim domu. Kotlety są aromatyczne, soczyste i spróbuje ich nawet największy niejadek.

Jak przygotować rumsztyk z duszoną cebulą?

Przepis jest banalny. Podstawą jest tu oczywiście mięso mielone — najlepiej sprawdzi się wieprzowo-wołowe. Wyjątkowy smak tego dania zostanie podkreślony dzięki duszonej cebuli. Taki kotlet najlepiej podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Każdy będzie zachwycony.

Składniki:

  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej (może też być mięso z szynki)
  • około 300 g mielonego mięsa wołowego
  • smalec do smażenia
  • 4 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek zimnej wody.
Smażenie rumsztyku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks
Smażenie rumsztyku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks

Sposób przygotowania:

1. Jeśli twój wybór padł na rumsztyk, to jego przygotowanie rozpocznij od pokrojenia cebuli w półkrążki.

2. Przełóż oba rodzaje mięsa do miski, przypraw solą i pieprzem i dodaj kilka łyżek zimnej wody.

3. Dokładnie wymieszaj mięso i uformuj z niego kotlety, zbliżone wielkością do kotletów mielonych.

4. Rozgrzej smalec na patelni i smaż kotlety, aż będą równomiernie zarumienione. Najlepiej robić to po kilka minut, z każdej strony.

5. Zdejmij kotlety z patelni i podsmaż na smalcu pokrojoną wcześniej cebulę.

6. Na patelnię ponownie wrzuć kotlety, podlej odrobiną wody. Patelnię przykryj pokrywką i podduszaj przez kilka minut. Smacznego!

Szukasz inspiracji na obiad? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także