Kategorie Przepisy

Sprawdzony przepis na chrupiącą rybę. Smakuje jak z dobrej, nadmorskiej restauracji!

Ryba i frytki to zestaw, który najchętniej wybieramy podczas urlopu nad morzem. Do wakacji jednak jeszcze trochę, więc możesz odtworzyć ten smak w swoim domu!

Sprawdzony przepis na chrupiącą rybę. Smakuje jak z dobrej, nadmorskiej restauracji!
Freepik

Składniki:

  • 1 kg białej ryby (dorsz, flądra, pstrąg)
  • 250 ml mleka
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Rybę dokładnie opłucz. Następnie ją osusz, dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij też o soku z cytryny.
  2. Wstaw rybę na 45 minut do lodówki.
  3. Wymieszaj mleko i mąkę tak, żeby nie było grudek
  4. Do powstałej masy dodaj jajka, roztopione masło, sól i pieprz
  5. Kawałki ryby zanurz w mieszance.
  6. Smaż na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju. Wbrew pozorom, ryba więcej wchłonie tłuszczu, gdy nie będzie go wiele na patelni
  7. Gdy ryba się zarumieni, zdejmij ją z patelni i połóż na ręczniku papierowym. Wchłonie on nadmiar tłuszczu
  8. Gotową rybę podawaj z ziemniakami lub frytkami

Ten przepis jest naprawdę banalnie prosty. Ryba w cieście będzie miłą odmianą od klasycznej panierki. Dodaj do niej swoją ulubioną surówkę i ciesz się pysznym obiadem.

Sprawdzony przepis na chrupiącą rybę. Smakuje jak z dobrej, nadmorskiej restauracji!
Freepik
345443