PoradyTej ryby unikaj jak ognia. Można nabawić się wielu dolegliwości, a dużo osób po nią sięga

Tej ryby unikaj jak ognia. Można nabawić się wielu dolegliwości, a dużo osób po nią sięga

Getty Images
Getty Images
27.03.2023 08:30, aktualizacja: 27.03.2023 09:19

Pomimo tego, że ryby stanowią ważny element diety, to są pewne gatunki, których spożycie może być groźne dla zdrowia. Co ważne, można je zakupić w wielu sklepach, czy marketach. Większość konsumentów, nawet nie zdaje sobie sprawy, że ryba maślana to przykład ryby, której spożycie wcale nie jest takie zdrowe. Sprawdź, dlaczego.

Popularne gatunki ryb warto spożywać z wielu istotnych powodów. Nie tylko wyróżniają się smakiem, ale stanowią również niezwykle cenne źródło witamin, czy kwasów omega-3. Okazuje się jednak, że są pewne gatunki, które nigdy nie powinny znaleźć się w twoim menu. Na pewno jest to panga. Równie niebezpieczne może okazać się regularne spożywanie ryby maślanej. Dlaczego nie jest zalecana?

Ryba maślana - popularny, ale szkodliwy gatunek

Dlaczego regularne spożywanie ryb maślanych może być groźne dla zdrowia? Dzieje się tak z wielu istotnych powodów. Najważniejsze jest jednak to, że zawierają w sobie pochodne estrów, których organizm ludzki po prostu nie trawi. Pod nazwą ryb maślanych, tak naprawdę ukrywają się trzy gatunki ryb. A są to - eskolar, pompil i kostropak.

Ryba maślana - Pyszności; Foto Canva.com
Ryba maślana - Pyszności; Foto Canva.com

Oprócz wspomnianych wcześniej pochodnych estrów, ryby te charakteryzują się dość dużą zawartością tłuszczu, którego znajdziesz tu nawet 21 proc. Pomimo tego, że samo mięso jest smaczne, to aż blisko 90 proc. tłuszczu, jaki się w nim znajduje, stanowią estry parafiny, których organizm ludzki po prostu nie trawi. Oznacza to, że ryba maślana i jej nadmierne spożywanie, może powodować takie dolegliwości, jak bóle żołądkowo-jelitowe, wymioty, biegunka, bóle głowy, czy dolegliwości sercowe.

Ryba maślana w diecie - kto nie powinien jej spożywać?

Tak naprawdę, jej spożywanie powinien ograniczyć niemal każdy. Są jednak pewne grupy osób, które w ogóle nie powinny po nią sięgać. Należy tu zaliczyć przede wszystkim  kobiety w ciąży, czy osoby, które mają problemy z jelitami, jak i złym wchłanianiem składników odżywczych.

Ryby - Pyszności; Foto Canva.com
Ryby - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli chcesz już zjeść rybę maślaną, to pamiętaj, by sięgać po nią rzadko, a najlepiej jest przyrządzić ją w formie gotowanej. Gotowanie zapewnia usunięcie większej ilości szkodliwego tłuszczu z mięsa. Pamiętaj, że wywaru po ugotowaniu ryby, nie należy używać do przygotowania sosu.

Jak rozpoznać rybę maślaną?

Skoro ryba maślana jest szkodliwa, to jak ją rozpoznać, by uniknąć nieprzyjemności, związanych z jej spożyciem? Kluczowe w tym wszystkim jest odpowiednie oznakowanie. Ryby maślane mogą być wprowadzone do obrotu tylko i wyłącznie w formie opakowanej. Co ważne, muszą posiadać odpowiednie oznaczenia, aby zapewnić konsumentom informacje na temat metod przygotowania i szkodliwości, która wynika w związku z obecnością szkodliwych substancji. Warto jednak unikać jej zakupu podczas wizyty w sklepie.

Szukasz bezmięsnej inspiracji na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety ziemniaczane z serem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także