PrzepisObłędna ryba po grecku z przepisu Magdy Gessler. Te składniki naprawdę robią różnicę!

Obłędna ryba po grecku z przepisu Magdy Gessler. Te składniki naprawdę robią różnicę!

Obłędna ryba po grecku z przepisu Magdy Gessler. Te składniki naprawdę robią różnicę!
Ewa
22.12.2020 14:54

Dużo warzyw, mało ości, prosty przepis- to idealne połączenie na pyszną wigilijna potrawę. Magda Gessler podrasowała odrobinę przepis na rybę po grecku, dodając do niej trochę więcej warzyw.

Obraz

Składniki:

  • 1 kg fileta lub polędwicy z dorsza
  • 4 bakłażany
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 4 papryki
  • 6 pomidorów
  • seler
  • 2 marchewki i pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • mąka pszenna
  • do smaku: sól, pieprz, cukier, ostra papryka
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki
  • koncentrat pomidorowy
  • wyciśnięty sok z 12 cytryn

Tajemnicą ryby po grecku Magdy Gessler są pieczone warzywa. Taka forma obróbki daje im jeszcze więcej smaku i aromatu.

Filety rybne - Pyszności
Filety rybne - Pyszności

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni i włóż do niego paprykę i bakłażana. Później dorzuć pomidory. Piecz do momentu, aż bakłażan stanie się czarny.
  2. Posól rybę i obtocz ją w mące. Usmaż ją w głębokim tłuszczu.
  3. Marchewki, pietruszki i selera zetrzyj na tarce i grilluj lub podsmaż na oliwie z oliwek.
  4. Cukinię pokrój w plasterki i również zgrilluj.
  5. Pokrój i obierz paprykę i pomidory ze skórki, dorzuć do miski razem z bakłażanem i starymi warzywami.
  6. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z sokiem z cytryny i przyprawami. Możesz dodać również szczyptę kuminu, a natkę pietruszki wymienić na świeżą kolendrę.
  7. Połącz sos z warzywami.
  8. W misce ułóż naprzemiennie warstwy: dorsz, warzywa, dorsz itd.
  9. Ozdób na górze plastrami zgrillowanej cukinii.
  10. Odstaw do lodówki na noc, żeby smaki się przegryzły.
Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także