Zwykłe kotlety nie mogą się równać rybnym mielonym Roberta Makłowicza. Tajny dodatek nadaje im soczystości

Rybne mielone - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Robert Makłowicz

Kotlety mielone niejedno mają imię. Są klasyczne, wegetariańskie, jajeczne, rybne… a są i takie z przepisu Roberta Makłowicza. Rybne mielone w jego wersji mogą być trudne do zakwalifikowania, z powodu jednego ciekawego składnika, którego do nich dodaje. Jesteś ciekawa? Pełny przepis znajdziesz w artykule.

Robert Makłowicz lubi namieszać w przepisach. Ma do tego pełne prawo, bo o kulinariach pisze już od lat 90-tych. Kawał czasu na to, by poznać gotowanie – dosłownie – od kuchni.

Jeśli jednak mielibyśmy określić jego kulinarne poglądy, stwierdzilibyśmy, że Robert Makłowicz przede wszystkim ceni sobie to, by danie było pyszne, czasem z pominięciem kwestii zdrowotnych czy dietetycznych. Być może to właśnie dlatego w jego przepisie na rybne mielone pojawia się… boczek.

rybne mielone – Pyszności; foto: Canva

Według Makłowicza ten dodatek sprawi, że rybne mielone osiągną niebywałą soczystość. Cóż, jedno jest pewne. To będą naprawdę pyszne (i nieco tłustsze od klasycznej rybnej wersji) kotlety!

Rybne mielone według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 75 dag filetu z dorsza
  • 10 dag surowego wędzonego boczku
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Filety z dorsza umyj i osusz przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w kawałki. To samo zrób z boczkiem. Oba składniki zmiel w maszynce do mięsa, na sitku o średnich oczkach.

Rybne mielone – Pyszności; foto: Canva

Kiedy podsmażona cebula z czosnkiem będą już wystudzone, połącz je w misce ze zmieloną masą rybno-mięsną.

Teraz do tej samej miski dodaj około połowy przygotowanej bułki tartej. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Wyrób masę dłonią. Następnie uformuj z niej kotlety.

Pozostałą bułkę tartą wysyp na talerz. Panieruj w niej kotlety.

Rybne mielone smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Będą gotowe, gdy panierka osiągnie złoty kolor.

Sprawdź też ten przepis na kotlety schabowe moczone w maślance. Prosto z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×