PoradyTaki ryż omijaj szerokim łukiem. Po ugotowaniu zamienia się w truciznę

Taki ryż omijaj szerokim łukiem. Po ugotowaniu zamienia się w truciznę

Pyszności - Fot. Źródło własne
Pyszności - Fot. Źródło własne
Katarzyna Gileta
07.05.2023 14:00, aktualizacja: 23.05.2023 13:26

Wydaje nam się, że ugotowanie ryżu w woreczku jest łatwe i szybkie. Wystarczy jednak poznać kilka sztuczek, by ugotować perfekcyjny ryż na sypko i to bez woreczka. Dlaczego lepiej jest wybierać kasze i ryż pakowane luzem?

Kiedy ugotujemy ryż na sypko, cenne składniki mineralne pozostaną w ziarnach, a nie zostaną wylane wraz z wodą do zlewu. Poza tym ugotowanie ryżu w woreczku i tego luzem trwa tyle samo, a odmierzenie odpowiedniej porcji produktu za pomocą łyżki czy szklanki zajmie dosłownie chwilę. Ponadto ryż kupowany luzem lub w kilogramowych opakowaniach jest dużo tańszy niż ten w woreczkach.

Szkodliwy Bisfenol A

Do produkcji woreczków wykorzystywany jest Bisfenol A (BPA). Pod wpływem wysokiej temperatury przenika on do gotowanego ryżu. Związek przypomina ludzki hormon – estrogen, przez co organizm go gromadzi, a nie usuwa. Bisfenol A jest bardzo niekorzystny dla zdrowia. Prowadzi do otyłości, problemów z tarczycą, obniża poziom testosteronu u mężczyzn, może również powodować rozwój raka piersi oraz prostaty. Bisfenolu A powinny unikać kobiety w ciąży oraz dzieci. U najmłodszych może on bowiem powodować nadpobudliwość.

Pyszności - fot. getty images
Pyszności - fot. getty images

Jak ugotować ryż na sypko?

Aby ryż po ugotowaniu się nie kleił, należy go wcześniej dobrze wypłukać. W ten sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń oraz nadmiaru skrobi. Odmierz więc szklankę suchego ryżu, wsyp ją na sito i płucz pod bieżącą zimną wodą, aż zmieni kolor z białego na przezroczysty.

Inny sposób (nieco bardziej czasochłonny) to wsypanie ryżu do miski, zalanie wodą i „szorowanie” - nabierasz ziarna z wodą w dłonie i pocierasz o siebie. Odlewasz wodę, wlewasz nową i znowu szorujesz. Czynność powtarzasz tyle razy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie odmierz dwie szklanki wody, dolej dwie łyżki oleju, dodaj nieco soli i doprowadź do wrzenia (najlepiej w garnku o grubym dnie). Wsyp ryż, zamieszaj i poczekaj do zagotowania. Potem przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut. Po tym czasie wyłącz gaz. Zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut, aby „doszedł”. Następnie odkryj, pozwól mu odparować i podawaj. Jest to najszybszy i, moim zdaniem, najprostszy patent, aby ugotować ryż na sypko. W ten sposób możesz ugotować każdą odmianę ryżu, pamiętaj jednak, że np. ryż naturalny potrzebuje dużo więcej czasu.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także