PrzepisPrzepis na podkarpacki ryziok. Ciasto z drożdży i ryżu jak za dawnych lat

Przepis na podkarpacki ryziok. Ciasto z drożdży i ryżu jak za dawnych lat

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa
11.01.2023 14:34

Ryziok to podkarpackie, proste ciasto, które powstaje z połączenia drożdży, ryżu, cukru i mleka. Zapomniany przepis sprzed lat powoli wraca do łask.

Kuchnia ze wschodu

Podkarpacka kuchnia kojarzy się nam z prostotą. Proziaki, fuczki, pieczone pstrągi czy też pierogi huculskie to dania, które część z nas kojarzy lub miała okazję ich nawet spróbować. Nieco mniej znane jest ryziok, czyli ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem. Ten deser króluje głównie u Lasowiaków, mieszkańców południowo-wschodniej części Puszczy Sandomierskiej. Dawniej gospodynie domowe raz na kilka tygodni wypiekały domowy chleb. Korzystając z rozgrzanego pieca, tworzyły również inne drożdżowe wypieki. Jednym z nich było drożdżowo-ryżowe ciasto. Dziś mamy dla ciebie przepis, który w naszej rodzinie jest już od dziesiątek lat. To ciasto jest wilgotne i lekko słodkie, a znajdujący się w środku ryż pozostaje zwarty i jędrny.

 

Ryziok

Składniki:

  • niepełna szklanka ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Ryż przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż wchłonie całą wodę. Przełóż ugotowany ryż do miski i odstaw na 15 minut.

Ryziok- Pyszności/ źródło: kadr z kanału einfach lecker
Ryziok- Pyszności/ źródło: kadr z kanału einfach lecker

Do ciepłego mleka dodaj cukier oraz suszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn wlej do ryżu, dodaj sól i przemieszaj. Przez sitko przesiej mąkę, aby nie powstały grudki i dodaj do ryżowej masy. Mąkę dodawaj stopniowo, cały czas mieszając. Na koniec zagnieć ciasto, dodając olej. Przykryj miskę czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrób ciasto i umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.

Ryziok- Pyszności/ źródło: kadr z kanału einfach lecker
Ryziok- Pyszności/ źródło: kadr z kanału einfach lecker

Po tym czasie nasz podkarpacki deser jest już gotowy. Poczekaj aż przestygnie i podziel go na kawałki. Smacznego!

Przepis na domowe chipsy bez grama tłuszczu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także