6 nietypowych produktów, które warto jeść jesienią. Są pyszne i wzmacniają odporność
Wraz z nastaniem jesieni przyszedł moment na zupełnie inne smaki i aromaty. To właśnie teraz jest dobry czas na próbowanie nowych i nietypowych produktów, z których można przygotować smaczne przetwory lub wkomponować je w rozgrzewające potrawy. Jakich warzyw i owoców warto szukać w tym okresie na sklepowych półkach? Poznaj kilka moich propozycji!
05.11.2024 06:00
Czym urozmaicić jesienne potrawy?
Jesień to bez wątpienia czas na warzywa korzeniowe, które są sycące, łagodne w smaku i wyróżniają się wszechstronnym zastosowaniem. W połączeniu z takimi przyprawami jak imbir, cynamon czy gałka muszkatołowa stworzą danie pełne antyoksydantów i składników odżywczych wzmacniających odporność. Choć o tej porze roku mamy mniejszy dostęp do sezonowych owoców, to i tak można w tym czasie cieszyć się aromatycznymi jabłkami, gruszkami, a także mniej popularną pigwą czy dereniem. Poniżej pokażę ci, co możesz z nich przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czarna rzodkiew
Znana też pod nazwą czarna rzepa należy do rodziny kapustowatych, a jej częścią jadalną jest korzeń o charakterystycznym ciemnobrązowym, niemal czarnym kolorze. Co ciekawe po przekrojeniu jest całkowicie biały. Korzeń może mieć kształt okrągły lub nieco wydłużony i osiągać średnicę do nawet 10 cm.
Czarna rzodkiew jest bogata w witaminę C i witaminy z grupy B. Zawiera także cynk, magnez, wapń i potas. Oprócz tego znajdują się w niej prozdrowotne glukozynolany, fitosterole i związki siarki.
Ma ostry smak i intensywny aromat z lekko wyczuwalną goryczką. Nada więc potrawom wyrazistości oraz głębi. Można ją jeść na surowo, np. jako dodatek do sałatek. Sprawdzi się także do marynaty i pieczenia. Z czarnej rzodkwi można przygotować również sok, po który warto sięgać w celu wsparcia odporności.
Dereń jadalny
Owoce derenia jadalnego mają intensywny wiśniowy kolor i podłużny kształt. Z wyglądu przypominają pomidorki koktajlowe. Można je jeść na surowo, lecz nie każdy się na to decyduje ze względu na cierpki smak. Niektórzy polecają natomiast zamrozić je przed spożyciem, co sprawia, że goryczka zmniejsza swoją intensywność.
Za charakterystyczny smak dereni odpowiada wysoka zawartość tanin – substancji należących do grupy polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Co więcej, owoce derenia są jednym z lepszych źródeł witaminy C. Dostarczają także witaminy A, żelaza, miedzi, potasu i fosforu.
Z dereni można przygotować konfitury, soki, nalewki, kompoty i syropy. Warto je także wykorzystać jako składnik sosu do dań mięsnych. Owoce te można dodawać do ciast i deserów, a także spożywać w formie suszonej.
Jadalne kasztany
Uprawa kasztana jadalnego sięga czasów starożytnej Grecji i Rzymu. Już w tamtych czasach stanowił cenne źródło energii i składników odżywczych. W średniowieczu natomiast były ważnym elementem medycyny naturalnej. Obecnie drzewa kasztana jadalnego rosną najliczniej w okolicy basenu Morza Śródziemnego. W Polsce występują rzadziej m.in. w regionie Pomorza i Dolnego Śląska.
Dostarczają błonnika, magnezu, miedzi i manganu, a także witaminy C. Mają lekko słodkawy smak oraz zbitą i mączną konsystencję. Można je jeść zarówno na surowo, jak i na ciepło.
Kasztany można prażyć, piec i gotować. Ze względu na swój łagodny smak sprawdzą się na słodko, np. w formie kandyzowanej oraz na wytrawnie, np. jako purée. Warto z nich przygotować też farsz do pierogów lub krokietów, a także wykorzystać jako dodatek do zup czy zapiekanek. Z jadalnych kasztanów przygotowuje się także mąkę, która z powodzeniem może zastąpić klasyczną pszenną.
Pasternak
Na pierwszy rzut oka przypomina korzeń pietruszki, lecz różni się od niego smakiem i właściwościami. Jest też większy i nieco słodszy. Można w nim wyczuć lekko korzenną, anyżową nutę.
Pasternak dostarcza witamin z grupy B, potasu, magnezu i fosforu. Jest też źródłem flawonoidów, witaminy K, folianów, błonnika i olejków eterycznych.
Może urozmaicić smak zup i gulaszów, dodając im delikatnej słodyczy. Świetnie sprawdza się także w formie purée lub placuszków. Ciekawą opcją jest przygotowanie z niego zdrowszej wersji chipsów i frytek. W postaci surowej pasternak nadaje się do sałatek. Można go też mrozić. Po rozmrożeniu będzie o wiele słodszy w smaku.
Pigwa
Pochodzi z rodziny różowatych i wyglądem przypomina gruszkę. Owoc ten ma żółto-zieloną twardą skórkę oraz słodki i lekko kwiatowy zapach. W smaku pigwa jest dość kwaśna i zwykle nie poleca się jej spożywać na surowo.
Owoce pigwy są dobrym źródłem witaminy C i polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Dostarczają także cynku, magnezu, fosforu, potasu i miedzi. Są także zasobne w kwasy organiczne, pektyny i kwasy fenolowe.
Z pigwy można przyrządzić konfitury, nalewki, soki, syropy oraz galaretki. Dobrze komponuje się także w sosach do mięs i innych wytrawnych daniach. Sprawdzi się również jako dodatek do ciast i deserów, a nawet jako oryginalny składnik potraw z grilla.
Topinambur
Nazywany także słonecznikiem bulwiastym jest rośliną, której część jadalna są bulwy. Znajdują się one na końcach korzenia, który może osiągać długość aż 1,2 metra. Bulwy mają charakterystyczny lekko słodki smak z nutą orzecha. Z powodzeniem można traktować je jako zamiennik ziemniaków.
Ceniony jest za wysoką zawartość inuliny, która stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Oprócz tego dostarcza witamin z grupy B, witaminy C i E, a także żelaza, wapnia, magnezu, sodu, cynku i selenu.
Bulwa topinamburu jest jadalna po poddaniu jej obróbce termicznej. Można z niej przygotować purée, zupy, chipsy, frytki czy zapiekanki. Sprawdzi się także do marynat, a także jako składnik past kanapkowych i sałatek.