PoradyDzięki tym poradom dasz drugie życie resztkom warzyw i ziół. Ich kolejny zakup okaże się zbędny

Dzięki tym poradom dasz drugie życie resztkom warzyw i ziół. Ich kolejny zakup okaże się zbędny

Dzięki tym poradom dasz drugie życie resztkom warzyw i ziół. Ich kolejny zakup okaże się zbędny
Frania
17.10.2018 08:12

Nie wiem jak Ty, ale ja nie wyobrażam sobie przygotowywania codziennie pysznych dań bez ulubionych ziół i warzyw.

I jak się okazuje, nie zawsze musisz je kupować. Możesz uprawiać ulubione warzywa w zaciszu własnego domu. Co więcej, jest to bajecznie proste!

Oto czego potrzebujesz

  • końcówki warzyw
  • szklany pojemnik
  • doniczka
  • ziemia

#1 Sałata

  1. Przy odcinaniu liści, zostaw 5 cm od postawy.
  2. Umieść kawałek sałaty w pojemniku (jak na zdjęciu powyżej). Dodaj trochę wody i ustaw w słonecznym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę.
  3. Po upływie ok. tygodnia, powinnaś zauważyć nowe liście i korzenie.
  4. Przesadź sałatę do ziemi i to wszystko!

#2 Mięta i bazylia

  1. Odetnij łodygę z liśćmi od nasady (8 cm). Z dolnej części usuń liście.
  2. Umieść roślinki w wodzie. Pamiętaj, aby liście utrzymywały się nad powierzchnią wody.
  3. Kiedy pojawi się korzeń, a roślinka urośnie ok. 5 cm, przesadź ją do doniczki.
  4. Zioła będą gotowe do wykorzystania, kiedy w pełni się rozwiną.

#3 Seler

  1. Zachowaj ok. 2 cm selera (licząc od nasady).
  2. Wstaw do naczynia z odrobiną wody i ustaw w nasłonecznionym miejscu.
  3. Zmieniaj wodę co drugi dzień.
  4. Po ok. tygodniu możesz przesadzić do ziemi.

#4 Dymka

  1. Zachowaj 5 cm podstawy.
  2. Podobnie jak w przypadku sałaty, umieść dymkę w szklanym pojemniku z odrobiną wody. Ustaw w słonecznym miejscu.
  3. Zmieniaj wodę co dwa dni.
  4. Po tygodniu możesz przesadzić do ziemi lub nadal przechowywać w pojemniku.

#5 Czosnek

  1. Przygotuj duże ząbki czosnku.
  2. Umieść w ziemi, górną częścią do góry.
  3. Przykryj delikatnie ziemią
  4. Czosnek będziesz mogła wykorzystać ponownie, kiedy zielone części zaczną brązowieć i więdnąć.

#6 Czerwona cebula

  1. Zachowaj ok. 5 cm cebuli, licząc od nasady.
  2. Umieść bezpośrednio w ziemi i przykryj delikatnie ziemią
  3. Zbiory będą gotowe, w chwili gdy górna część cebuli pożółknie.
Koniecznie daj znać co myślisz o tych trikach? Masz zamiar je wykorzystać u siebie w domu?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także