PrzepisWyjątkowe sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem i sekretnym sosem z dodatkiem coli

Wyjątkowe sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem i sekretnym sosem z dodatkiem coli

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Ewa
30.04.2023 12:51, aktualizacja: 11.10.2023 07:32

Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem i aromatycznym sosem na bazie coli to hit każdej imprezy. Proste danie, które rozpływa się w ustach.

Ciasto francuskie to jeden z moich absolutnych faworytów wśród półproduktów. W zamrażarce zawsze trzymam jedną rolkę na niespodziewane okazje. Chociaż najczęściej gości na moim stole w wersji na słodko, to te mięsne sakiewki błyskawicznie skradły serca mojej rodziny. Ich sekretem jest wybitny sos na bazie coli, ketchupu, sosu chilli i prawdziwego łamańca językowego - sosu worcester. Jeśli jednak nie masz go w swojej szafce, a w sklepie ekspedientka tylko wzrusza ramionami na pytanie o to, czy jest dostępny, to możesz pominąć jego dodatek lub zastąpić go sosem sojowym. Sos sojowy nie ma takiej głębi smaku jak worcester, ale również sprawdzi się do naszych sakiewek.

Sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Składniki:

          
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka granulowanej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki suszonego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki coli

Sos

      
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki sosu chili
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 1/2 szklanki coli

Reszta składników

  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję do niego posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, granulowaną cebulę oraz sól.

2. Następnie wlewam colę i dokładnie mieszam wszystkie składniki.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

3. Z mięsa formuję kulki i wkładam je do zamrażarki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

4. Do garnuszka wlewam ketchup, sos chilli, sos worcester oraz colę i dokładnie mieszam. Powstały sos zagotowuję.

5. Ciasto francuskie dzielę na 8 części. Na środku układam mięsne kulki i wciskam w nie kawałki sera żółtego.

6. Chwytam za brzegi ciasta i zawijam, tworząc sakiewkę.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

7. Sakiewki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam górę sakiewek przy pomocy nożyczek lub małego noża i delikatnie wywijam. Smaruję ciasto rozkłóconym jajkiem, aby apetycznie zarumieniło się w czasie pieczenia. Do sakiewek wlewam odrobinę coli.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.

9. Gotowe sakiewki wykładam na talerz i polewam przygotowanym sosem. Dekoruję posiekaną natką pietruszki i gotowe.Smacznego!

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także