PoradySałata, która ma taki odcień jest szkodliwa? Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości

Sałata, która ma taki odcień jest szkodliwa? Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości

Sałata lodowa. Fot. Pixabay
Sałata lodowa. Fot. Pixabay
26.05.2023 09:02, aktualizacja: 26.05.2023 09:47

Sałata to świetny dodatek do kanapek, surówek czy sałatek. Niezaprzeczalnie królową jest jednak sałata lodowa. Pyszna, chrupiąca i wręcz soczysta. Czasem jednak zdarza się, że czekając w lodówce na swoją kolej, przybiera niepokojący odcień. Czy wówczas nadaje się do spożycia? Odpowiadamy na pytanie, które nurtuje wielu Polaków.

Marnowanie jedzenia to dość powszechny problem. Każdego dnia wyrzucamy z lodówki resztki, których nie udaje nam się zjeść przed zepsuciem. Często jednak zdarza się tak, że pozbywamy się żywności, którą nadal możemy zjeść. Większość z nas wyrzuca m.in. sałatę lodową, która przybiera w niektórych miejscach lekko czerwony, rudawy odcień. Czy słusznie? Zdecydowanie nie.

Sałata, która ma taki odcień jest szkodliwa? Jest odpowiedź dietetyczki

Sałata lodowa, która przez kilka dni leży w lodówce, może przybrać delikatnie czerwony odcień. Dzieje się tak zarówno z sałatą pakowaną w torebki, jak i kupioną luzem. Zdaniem Laury Ali, dietetyczki z Pittsburgha w Pensylwanii i autorki książki "Mind Diet For Two", zmiana koloru sałaty związana jest z procesem utlenienia.

"Najczęściej dzieje się to z sałatą lodową lub rzymską. Jeśli użyjesz noża do krojenia sałaty zamiast jej rozdzierania, może się to również zdarzyć" - tłumaczy Laura Ali.

Kiedy sałata jest przekrojona lub cięta, tlen dostaje się do jej ścian komórkowych. Wówczas uwalniany jest enzym, a jego działanie sprawia, że sałata zmienia kolor na czerwony. Może się tak stać również wtedy, gdy jest przechowywana razem z owocami badź warzywami, które wydzielają etylen podczas dojrzewania.

Choć taka sałata może wyglądać nieco nieestetycznie, nie należy od razu jej wyrzucać. Jeśli wciąż jest jędrna i chrupiąca, to nadaje się do spożycia. Wystarczy odkroić zabarwione końcówki i cieszyć się jej smakiem. Jeśli jednak sałata zmieniła kolor, a na domiar złego ma czarne plamy, śluz lub nieprzyjemny zapach, zdecydowanie nie powinniśmy jej już jeść, a warzywo powinno trafić do kosza jak najszybciej.

Sałata lodowa. Fot. Pixabay
Sałata lodowa. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także