Porady"Kulinarna zbrodnia" - grzmią Grecy. Okazuje się, że Polacy popełniają poważny błąd

"Kulinarna zbrodnia" - grzmią Grecy. Okazuje się, że Polacy popełniają poważny błąd

Sałatka grecka - Pyszności; Foto Canva.com
Sałatka grecka - Pyszności; Foto Canva.com
24.03.2023 12:11, aktualizacja: 11.04.2023 17:29

Na grilla, obiad do pracy, jako przekąska lub na domową imprezę - sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych sałatek. Okazuje się jednak, że w wielu przypadkach jest "grecka" tylko z nazwy. A wszystko to przez składniki, które do niej dodajesz. Prawdziwy Grek, widząc taką sałatkę, będzie przerażony.

Przygotowanie sałatki greckiej nie jest zbyt skomplikowanym procesem. Będąc na zakupach, z pewnością sięgasz po mix sałat, fetę, oliwki, pomidory i ogórki. Łącząc te wszystkie produkty i dodając aromatyczny sos na bazie oliwy z oliwek, w kilka minut otrzymasz smaczną i pożywną sałatkę grecką. Warto podkreślić, że ma ona jednak niewiele wspólnego z Grecją. Dlaczego?

Sałatka grecka w polskim wydaniu - prawdziwy Grek będzie zszokowany jej formą

Okazuje się, że sałatka grecka nie jest jedynym przykładem "spolszczania" popularnych międzynarodowych dań. Każdy ma swoją recepturę na włosko-polskie spaghetti, pizzę czy klasyczne amerykańskie hamburgery w polskim wydaniu. Kolejnym przykładem jest również sałatka, którą można przygotować w grecko-polskim wydaniu. I to właśnie budzi przerażenie wielu Greków, którzy decydują się ją zamówić podczas pobytu w Polsce. Prawdziwy szok może wywołać ilość użytych składników, ale nie tylko.

Sałatka grecka - Pyszności; Foto Canva.com
Sałatka grecka - Pyszności; Foto Canva.com

W kuchni śródziemnomorskiej ceni się prostotę, dlatego Grecy stawiają na minimalną ilość składników i wyrazisty smak swoich dań. W oryginalnej sałatce greckiej nie znajdziesz sałaty, kapusty pekińskiej, kukurydzy czy sosu czosnkowego. Takie modyfikacje, przez wielu mieszkańców Grecji, określane są jako kulinarna zbrodnia.

Skoro ma być smacznie i po grecku, to oryginalna sałatka powinna składać się z prawdziwego sera feta (wszelkie podróbki nie są wskazane), pomidorów, ogórka, zielonej papryki, oliwek Kalamata i czerwonej cebuli. A wszystko to skropione oliwą z oliwek i oprószone oregano.

O czym pamiętać, gdy zdecydujesz się przygotować sałatkę grecką?

Sałatka grecka to klasyk kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli zamierzasz ją przygotować, to warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach, które będą szczególnie pomocne, gdy zależy ci na tym oryginalnym, greckim wydaniu.

Ser typu feta - Pyszności; Foto: Canva.com
Ser typu feta - Pyszności; Foto: Canva.com

Sałatka będzie grecka, gdy:

  • wykorzystasz oryginalną fetę - niestety, ale w polskich sklepach można kupić produkt na bazie pasteryzowanego mleka krowiego i podpuszczki mikrobiologicznej; oryginalny ser feta powinien posiadać symbol PDO, który oznacza, że przynajmniej jeden etap produkcji tego sera odbył się w którymś z państw śródziemnomorskich; często oryginalne produkty można kupić np. podczas tygodnia kuchni greckiej, który jest dość często organizowany w polskich sklepach;
  • nie będziesz obierał ogórków ze skórki - to właśnie skórka stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych; wystarczy, że dokładnie je umyjesz przed pokrojeniem;
  • wykorzystasz ciemne oliwki z pestką - najczęściej wykorzystuje się drylowane oliwki z paprykowym nadzieniem; najlepiej sprawdzą się tu jednak te ciemnopurpurowe oliwki Kalamata, które są najszlachetniejszą odmianą oliwek.

Najlepsza sałatka grecka - jak ją zrobić?

Biorąc sobie do serca wszystkie powyższe wskazówki, możesz przystąpić do działania. W parę chwil przygotujesz pożywną i smaczną przekąskę, idealną na rozpoczynający się właśnie sezon wiosenno-letni. Taka sałatka grecka posmakuje każdemu!

Oliwki - Pyszności; Foto Canva.com
Oliwki - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • pół ogórka (nie obieraj go)
  • pomidor
  • 10 czarnych oliwek
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • oliwa z oliwek według uznania
  • oregano
  • 1 cm plaster oryginalnej greckiej fety.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora pokrój na większe kawałki, pamiętając, by wyciąć zielone gniazdo.
  2. Porządnie umyj zielonego ogórka i pokrój go na duże kawałki i następnie przełóż do miski z pokrojonym pomidorem.
  3. Pokrój cebulę w piórka i następnie rozłóż ją na pomidorach i ogórku, dodając oliwki.
  4. Na wierzchu umieść fetę, posyp wszystko oregano i polej obficie oliwą z oliwek.

Zobacz również przepis na sałatkę porową z serem i kukurydzą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także