PoradyProsty trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Wystarczy, że pominiesz jeden składnik

Prosty trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Wystarczy, że pominiesz jeden składnik

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva
16.03.2023 09:55

Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów, uwielbiana za smak, prostotę i bezpretensjonalność. Czy mogłaby być jeszcze lepsza? Owszem! Wypróbuj niezawodną metodę Magdy Gessler na sałatkę jarzynową. Wystarczy zrezygnować z jednego składnika.

Sałatka jarzynowa. Klasyka obroni się sama

Połączenie kilku prostych i łatwo dostępnych składników wystarczyło, by rozkochać podniebienia pokoleń Polaków. Sałatka jarzynowa jest znana i przygotowywana od dekad w polskich domach, jednak jej największa popularność przypada na lata 80. i 70. XX w., ponieważ wtedy była szeroko rozpowszechniania w zakładach gastronomicznych. I choć każda gospodyni ma swój unikalny patent na sałatkę jarzynową, jej podstawowy skład jest niezmienny:

    • ziemniaki,
    • marchewka,
    • pietruszka,
    • jaja,
    • ogórki kiszone,
    • cebula,
    • jabłka,
    • zielony groszek,
    • majonez.

Uznaje się też, że najlepsza sałatka jarzynowa to ta przygotowywana z warzyw gotowanych wcześniej w rosole.

Obraz

Trik Magdy Gessler na lepszą sałatkę jarzynową. Pomiń jeden składnik

Okazuje się, że sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza: wystarczy nie dodawać do niej cebuli. To metoda stosowana przez Magdę Gessler. Jak podkreśla popularna restauratorka, po pierwsze - nie każdy jest smakoszem cebuli - dość ostre w smaku warzywo skutecznie może odstraszyć dzieci od spróbowania sałatki z tym dodatkiem. Po drugie - cebula ma też mocny zapach, który najczęściej dominuje nad sałatką i rozchodzi się również po lodówce.

O czym jeszcze pamiętać, przygotowując sałatkę jarzynową?

  • nie krój składników zbyt drobno; pamiętaj o zasadzie mówiącej, że warzywa nie powinny być pokrojone drobniej niż ziarnko groszku;
  • dokładnie odciśnij ogórki przed dodaniem do sałatki;
  • jeśli samodzielnie przygotowujesz majonez do sałatki, sparz wcześniej jaja (ze względu na możliwą obecność bakterii salmonelli);
  • majonez dodawaj do sałatki tuż przed podaniem; sos dodany wcześniej może przyspieszyć psucie się sałatki;
  • sałatka jarzynowa nadaje się do spożycia do 48 godzin od przygotowania.
Obraz

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1,5 puszki zielonego groszku
  • 1 duże jabłko
  • 6 ziemniaków
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 małe kiszone pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ugotuj warzywa al dente w osolonej wodzie i pokrój w drobną kostkę, a następnie połącz w misce wszystkie składniki.

Zobacz przepis na Imprezową Siódemkę, sałatkę która jest stworzona do dzielenia: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także