PrzepisSałatka kalafiorowa do słoików to hit wśród przetworów. W tej zalewie smakuje wprost niebiańsko

Sałatka kalafiorowa do słoików to hit wśród przetworów. W tej zalewie smakuje wprost niebiańsko

Sałatka kalafiorowa do słoików to hit wśród przetworów. W tej zalewie smakuje wprost niebiańsko
Paulina
06.08.2022 16:23

Kiszone warzywa, to najlepsze co może być dla naszego zdrowia. Smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Z mnóstwem składników mineralnych i witamin. Tak jest w przypadku kiszonego kalafiora. Mamy na niego genialny przepis. Sałatka kalafiorowa do słoików to idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę. Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 litrowe słoiki. Do dzieła! 

Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com
Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com

Sałatka kalafiorowa do słoików

Składniki na sałatkę:

  • 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,5kg)
  • 700 g marchewki
  • 700 g ogórków gruntowych
  • 500 g cebuli
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 duży pęczek kopru

Składniki na zalewę:

  • 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki soli
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki

*szklanka o pojemności 250ml

Sposób przygotowania kiszonego kalafiora:

Przygotuj warzywa. Obierz marchew i cebulę oraz ogórka. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki, tak by zmieściły się do słoika. Ogórki kroimy w plasterki, tak samo marchewkę. Cebulę możemy pokroić w piórka.

Zalewa: Wszystkie składniki łączymy ze sobą w garnku. Całość mieszamy i doprowadzamy zalewę do wrzenia. Podczas wrzenia zalewy wrzucamy wszystkie warzywa. Pozostawiamy tylko ogórki. Wszystko gotujemy ok. 5 minut i mieszamy. Po upływie 5 minut dodajemy ogórki, koper i całość znów gotujemy ok. 5 minut.

Gorąca sałatkę nalewamy do słoików i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w 120 stopniach. Sałatkę można też pasteryzować w sposób tradycyjny, gotując słoiki w garnku z wodą przez ok. 15 minut. Wyjmujemy słoiki z piekarnika lub garnka, zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Obraz

Dlaczego warto jeść kiszony kalafior?

Żywność fermentowana ma bardzo pozytywny wpływ na odporność naszego organizmu. Pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogaca naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywanie kiszonek może również zapobiegać problemom psychicznym takim jak lęk czy depresji, ponieważ mikrobiom może wpływać na objawy neuropsychiczne. Dlatego warto jeść kiszonego kalafiora.

Wszystkie warzywa, które kisimy, są bardzo zdrowe. Dlatego podrzucamy tutaj nasz jeszcze jeden przepis na ogórki kiszone. Sezon trwa w pełni, wiec warto je przygotować. Oto dokładny przepis krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także