PrzepisOrzeźwiająca sałatka z buraków od Karola Okrasy. Szef kuchni podbija jej smak ulubionym ziołem Polaków

Orzeźwiająca sałatka z buraków od Karola Okrasy. Szef kuchni podbija jej smak ulubionym ziołem Polaków

Orzeźwiająca surówka Karola Okrasy z buraków i świeżej mięty - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=acpviCT9oE4 ; Canva.com
Orzeźwiająca surówka Karola Okrasy z buraków i świeżej mięty - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=acpviCT9oE4 ; Canva.com
Agnieszka
24.09.2022 13:06

Sałatka z buraków według przepisu Karola Okrasy jest zdrowa i sycąca. Wspaniale sprawdzi się na lekki lunch do pracy, czy szkoły. Oprócz cennych buraków zawiera również inne składniki takie jak orzechy, czy mięta. Jeśli masz ochotę jej spróbować - poniżej podajemy krok po kroku jak ją wykonać.

Sałatka Karola Okrasy skrywa w sobie wiele smacznych i bogatych w witaminy produktów. Poza tym jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. To rewelacyjne połączenie buraków i świeżej mięty wspaniale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.

Buraki - skarbnica zdrowia

Buraki - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Buraki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Buraki to wyjątkowo cenne warzywa, które warto włączyć do swojej diety. Produkty te są bogate w witaminy z grupy C, B, czy A. Dodatkowo zawierają wiele soli mineralnych takich jak magnez, potas, wapń, czy sód. Poza tym są wyjątkowo niskokaloryczne. Okazuje się, że 100 g produktu odpowiada 37 kcal.

Karol Okrasa łączy te pyszne warzywa z orzechami laskowymi, cebulą, miętą, miodem oraz serem. W ten sposób powstaje rewelacyjna surówka, które idealnie sprawdzi się na lunch do pracy.

Sałatka Karola Okrasy

Krojenie buraków - Pyszności; Foto: Canva.com
Krojenie buraków - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 4 buraki
  • 100 g orzechów laskowych
  • mięta
  • cebula
  • cytryna
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sera greckiego typu feta
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po tym czasie odstaw je do ostudzenia. Następnie zdejmij z nich skórkę i pokrój je na kawałki. Nie wyłączaj piekarnika - upraż w nim orzechy laskowe ( przez około 8 minut). Następnie obierz je i podziel na mniejsze części.

Posiekaną mięte, sok z cytryny oraz olej połącz ze sobą. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć ją do oleju z miętą i całość odstaw na chwilę. Na końcu buraki połącz z cebulą, miodem, pieprzem oraz solą. Dodaj orzechy oraz ser feta. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatka Karola Okrasy wspaniale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować surówkę Colesław krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także