PrzepisMagda Gessler nie robi sałatki szwabskiej jak wszyscy. Stawia na niezwykle tani dodatek, niewielu go pamięta

Magda Gessler nie robi sałatki szwabskiej jak wszyscy. Stawia na niezwykle tani dodatek, niewielu go pamięta

Pyszności - Fot. Canva
Pyszności - Fot. Canva
Paulina
29.01.2023 12:00

Lubimy tanie i proste rozwiązania, zwłaszcza w świecie, w którym jesteśmy ciągle zabiegani, a inflacja jest bardzo wysoka. To wszystko sprawia, że produkty są drogie i oszczędzamy, jak tylko się da. Sałatka szwabska od Magdy Gessler zawiera mortadelę. Ten produkt jest bardzo tani i urozmaici naszą sałatkę na bazie ziemniaków.

Sałatka na bazie ziemniaków z dodatkiem mortadeli, zwana też szwabską. To bardzo popularne danie, ale robione w każdym kraju nieco inaczej. Natomiast najważniejszą zasadą, którą przedstawia restauratorka, jest skropienie gorących ziemniaków octem, by przed podaniem się nie rozpadły. Próbowaliście tego sposobu? Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie, zobaczycie, jak wasze ziemniaki, będą pysznie smakować.

Sałatka szwabska z mortadelą

Obraz

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ogórków konserwowych lub kiszonych
  • 2 duże cebule
  • 500 g mortadeli
  • 2-3 łyżki octu winnego białego
  • sól do smaku
  • cukier
  • pieprz do smaku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 małe ząbki czosnku
Obraz

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki, które są potrzebne do zrobienia sałatki. Na sam początek ugotuj ziemniaki w mundurkach. To bazowy składnik  tej sałatki. Kolejno pokrój mortadelę i ogórki w paski, a także cebule w cienkie półplasterki. Ważne, by nie były zbyt duże.  Gdy ziemniaki są już ugotowane, lekko je przestudź, a następnie obierz. Ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie przyprawimy solą, pieprzem i odrobina cukru. Na sam koniec całość skrapiamy octem winnym.

Teraz zajmiemy się sosem. Łączymy majonez, musztardę i przyciśnięty przez praskę czosnek. Do ziemniaków dodajemy pokrojone warzywa i mortadelę. Całość zalewamy sosem i mieszamy. Aby wszystko nabrało smaku, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Tak przygotowaną sałatkę możesz zaserwować swoim gościom jako przystawkę przed obiadem. Myślę, że to połączenie smaków na pewno zachwyci wszystkich gości.

Przystawka przed obiadem zrobiona. Jeśli masz ochotę zaserwować zupę, przedstawiamy nasz przepis na ogórkową na wędzonych żeberkach. Wszystko znajdziesz krok po kroku na naszym YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także