PrzepisMagda Gessler nie robi sałatki szwabskiej jak wszyscy. Stawia na niezwykle tani dodatek, niewielu go pamięta

Magda Gessler nie robi sałatki szwabskiej jak wszyscy. Stawia na niezwykle tani dodatek, niewielu go pamięta

Magda Gessler nie robi sałatki szwabskiej jak wszyscy. Stawia na niezwykle tani dodatek, niewielu go pamięta
Paulina
24.09.2022 08:53

Lubimy tanie i proste danie, które jednocześnie wspaniale smakują.. Dziś przychodzimy z propozycją sałatki od Magdy Gessler z wykorzystaniem mortadeli. Ten produkt kupisz w korzystnej cenie, a dodatkowo sprawia, że sałatka szwabska będzie jeszcze pyszniejsza.

Sałatka na bazie ziemniaków z dodatkiem mortadeli, zwana też szwabską. To bardzo popularne danie, które jest robione w każdym kraju nieco inaczej. Magda Gessler opanowała jej recepturę do perfekcji. Kluczowym krokiem jest kropienie ugotowanych ziemniaków octem, które zapobiega ich rozpadaniu.

Sałatka szwabska idealnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka. Jest bardzo konkretna w smaku i nie ma potrzeby łączyć jej z potrawami mięsnymi.

Obraz

Sałatka szwabska

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ogórków konserwowych lub kiszonych
  • 2 duże cebule
  • 500 g mortadeli
  • 2-3 łyżki octu winnego białego
  • sól do smaku
  • cukier
  • pieprz do smaku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki, które są potrzebne do zrobienia sałatki. Na sam początek ugotuj ziemniaki w mundurkach. To bazowy składnik tej sałatki. Kolejno pokrój mortadelę i ogórki w paski, a także cebule w cienkie półplasterki. Ważne, by nie były zbyt duże.

Gdy ziemniaki są już ugotowane, lekko je przestudź, a następnie obierz. Ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie przyprawimy solą, pieprzem i odrobina cukru. Na sam koniec całość skrapiamy octem winnym.

Teraz zajmiemy się sosem. Łączymy majonez, musztardę i przyciśnięty przez praskę czosnek. Do ziemniaków dodajemy pokrojone warzywa i mortadelę. Całość zalewamy sosem i mieszamy. Aby wszystko nabrało smaku, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Jeśli masz ochotę na zupę, przedstawiamy nasz przepis na ogórkową na wędzonych żeberkach:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także