Kasia Bosacka pokazała jak za 5 złotych zrobić sałatkę lepszą niż w restauracji

Obiad za 5 zł od Katarzyny Bosackiej. Dyniowa sałatka na ciepło - Pyszności; Foto: https://youtu.be/N1QT87d9dIw ; instagram.com/katarzynabosacka

Katarzyna Bosacka podzieliła się na swoim kanale YouTube – EkoBosacka wspaniałym przepisem na jesienną sałatkę na ciepło. Danie jest nie tylko wyjątkowo proste w przygotowaniu, ale również rewelacyjnie tanie. Jeśli masz ochotę na obiad za 5 złotych – poniżej zdradzamy jak go przygotować.

Sałatka jesienna według Katarzyny Bosackiej skrywa w sobie wiele pysznych i zdrowych składników. Wśród nich możemy wymienić dynię, orzechy laskowe, pieczarki, czy cebulę.

Obiad za 5 złotych na osobę

Pokrojona dynia – Pyszności; Foto: Canva.com

Obecnie coraz częściej zwracamy uwagę na koszt przygotowania posiłku. W związku z tym zależy nam na tym, aby był wartościowy oraz niedrogi. Okazuje się, że pyszny obiad możemy przygotować za jedyne 5 złotych na osobę!

Jesienna sałatka Katarzyny Bosackiej składa się z wielu sezonowych produktów. W związku z tym wspaniale sprawdzi się jako pomysł na lekki, zdrowy obiad. Zasmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.

Sałatka jesienna według Katarzyny Bosackiej

obiad za 5 złotych

Pieczarki – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 2 cebule
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g sera pleśniowego typu rokpol lub lazur
  • 50 ml mleka
  • 200 g pieczarek
  • garść orzechów laskowych
  • kilka kromek czerstwego chleba
  • koperek do dekoracji
  • 4 liście jarmużu
  • odrobina masła

Sposób przygotowania:

Dynie obierz ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć ją do brytfanny. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz wzbogacić jej smak, możesz dodać również cynamon lub gałkę muszkatołową. Na końcu polej ją niewielką ilością oliwy i wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi. Tak przygotowaną dynię piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Cebulę obierz, a następnie pokrój w piórka. Podsmaż ją na maśle przez parę minut. Następnie dodaj do niej uprzednio umyty oraz pokrojony jarmuż. Na oddzielnej patelni podpraż orzechy oraz pestki dyni. Usmażony jarmuż z cebulą wyłóż na szeroki talerz. Następnie pokrój pieczarki i smaż je przez chwilę na patelni, aż nabiorą brązowego koloru.

W międzyczasie przygotuj sos. Ser pleśniowy rozkrusz i przełóż do garnka. Następnie dodaj niewielką ilość mleka. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.

Przygotuj grzanki. W związku z tym czerstwy chleb pokrój na kromki, a następnie przełóż je  na blachę do pieczenia. Polej kromki niewielką ilością oliwy i podpiecz w piekarniku. Upieczone kawałki dyni przenieś na jarmuż z cebulą. Następnie posyp składniki uprażonymi orzechami oraz usmażonymi pieczarkami. Całość polej sosem z sera pleśniowego. Sałatkę podawaj z grzankami.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ruloniki z pieczarkowym farszem krok po kroku.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×