PoradySałata sałacie nierówna! 12 najzdrowszych sałat od najlepszej do najgorszej

Sałata sałacie nierówna! 12 najzdrowszych sałat od najlepszej do najgorszej

Sałata sałacie nierówna! 12 najzdrowszych sałat od najlepszej do najgorszej
Ewa
09.05.2022 16:15

Ranking sałat – najpopularniejsze odmiany i ich zastosowanie w kuchni. Która odmiana sałaty jest najlepsza, a której unikać w diecie? Lista i rodzaje sałat.

Jedzenie sałaty kojarzy się nam głównie ze zdrową dietą. Jak wybrać najlepszy rodzaj i czym właściwie różnią się od siebie? Ranking sałat 2022. Jakie są rodzaje sałat i do czego się nadają?

Ranking sałat: Jarmuż #1

freepik
freepik

Jakie właściwości ma jarmuż? Jest bogatym źródłem witamin, składników odżywczych i wapnia. Jedna szklanka gotowanego jarmużu pokrywa

– 19 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która pomaga w utrzymaniu dobrego wzroku,

– 23 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest silnym antyoksydantem,

– 14% dziennego zapotrzebowania na wapń, który jest niezbędny do budowy i utrzymania mocnych kości,

– 40% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, wpływa na wytwarzanie czerwonych i białych krwinek.

Można jeść go na surowo albo gotowanego bądź pieczonego. Idealnym komponuje się z pieczoną dynią, orzechami, nasionami i fasolą. Pamiętaj, żeby przed przygotowaniem usuń twardy środek liści.

1 szklanka surowego jarmużu ma: kalorie 93, węglowodany 1 gram, błonnik 0,8 g, białko 1 g.

Ranking sałat: Szpinak #2

źródło: freepik
źródło: freepik

Jakie właściwości ma szpinak? Dobry sposobem na rozpoznanie najzdrowszych sałat jest zwrócenie uwagi na ich kolor. Im ciemniejszy odcień zieleni tym warzywo cenniejsze jest w wartości odżywcze. Szpinak jest bogatym źródłem witamin, żelaza i kwasu foliowego. Jedna filiżanka zawiera

– 16 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która wspomaga układ odpornościowy,

– 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo, niezbędnego do naszego układu krwionośnego,

– 20 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C i błonnika, wspomagającego nasz układ trawienny,

Połącz szpinak z truskawkami, sosem balsamicznym i posyp serem feta, aby uzyskać pełną smaku sałatkę.

1 szklanka surowego szpinaku ma: kalorie 7, węglowodany 1 gram, błonnik 0,7 g, białko 1 g.

Ranking sałat: Botwina #3

canva
canva

Czyli liście czerwonego buraka. Jakie ma właściwości? Niektórzy ludzie nie wiedza jak cenne w składniki jest botwina i po prostu wyrzucają ją do kosza. Niesłusznie, gdyż jedna szklanka tej rośliny zapewnia nam:

– 13 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która wspomaga funkcjonowanie serca, płuc i nerek,

– 100% całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, które odgrywają niezwykle istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi.

Boćwinkę możemy przyrządzić podobnie jak jarmuż czy szpinak. Jednak dla wydobycia smaku warto dodać oliwy z oliwek, czosnku i cebuli.

1 szklanka surowej botwinki ma: kalorie 8, węglowodany 2 gramy, błonnik 1,4 g, białko 1 g.

Ranking sałat: Liście mniszka lekarskiego #4

źródło: google
źródło: google

Liście mniszka lekarskiego – właściwości. Nie to nie jest chwast. Rośnie na łąkach, przy drodze i przydomowych ogródkach. Można go spożywać, a nawet trzeba, gdyż jest cennym źródłem witamin, wapnia i żelaza.

– 20 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C,

– zawiera witaminę B6 ,która pomaga metabolizować tłuszcze i białka, wapń i żelazo.

Nadaje się idealnie do sałatek, ale również można go podsmażyć i zjeść na ciepło.

1 szklanka surowych liści mniszka lekarskiego ma: kalorie 25, węglowodany 5 gram, błonnik 1,9 g, białko 2 g.

Ranking sałat: Kapusta sitowata #5

źródło: canva
źródło: canva

Kapusta sitowa – właściwości. To przede wszystkim źródło

– witaminy C i K oraz kwasu foliowego. Kwas foliowy jest niezbędny dla kobiet starających się o dziecko, gdyż wspiera kształtowanie się układu nerwowego. Wspiera również produkcje czerwonych krwinek.

Kapusta sitowata sprawdzi się doskonałe na surowo z oliwą i octem, a także smażona z oliwą z oliwek i ziołami.

1 szklanka surowej kapusty sitowatej ma: kalorie 15, węglowodany 3 gram, błonnik 1,8 g, białko 2 g.

Ranking sałat: Kapusta galicyjska #6

źródło: canva
źródło: canva

Kapusta galicyjska – właściwości. Na co jest dobra? Jedna porcja surowej kapusty galicyjskiej zawiera:

– 14 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C,

– 100 % dziennego zapotrzebowania na witaminę K,

– niewielką ilość witaminy E

Jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Po prostu podsmaż ją na oliwie z oliwek i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Dodaj ulubione składniki np. pomidorki koktajlowe, groszek i ogórka konserwowego posyp to pestkami słonecznika i gotowe.

1 szklanka surowej kapusty galicyjskiej ma: kalorie 12, węglowodany 2 gram, błonnik 1,4 g, białko 1 g.

Ranking sałat: Rukiew wodna #7

Obraz

Rukiew wodna – właściwości. Często jest dodawana jako dodatek do sałatek. Jednak nie należy lekceważyć mocy tkwiącej w tej roślinie. Tylko 1 szklanka zapewnia:

– 75 % dziennego zapotrzebowania na witaminę K,

– 16 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Jeżeli lubisz pieprzny smak, możesz jeść ją nawet jako bazę w sałatce. Jednakże najlepsza jest z odrobiną oleju i octu. Rzeżuchę wodnę może również zmiksować w zupie krem, aby wzbogacić ją w wartości odżywcze.

1 szklanka surowej rukwi wodnej ma: kalorie 4, węglowodany 0 gram, błonnik 0,2 g, białko 1 g.

Ranking sałat: Sałata rzymska #8

Obraz

Jakie właściwości ma sałata rzymska? Na co jest dobra? Do czego pasuje? Zawiera witaminą K, kwas foliowy oraz jest źródłem witaminy A. Jej chrupkość sprawia, że jest często dodawana do sałatek. Jedna szklanka rzymskiej sałaty dostarczają:

– 15 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A,

– 30 % dziennego zapotrzebowania na witaminę K.

Jest świetna w sałatce, jak również idealnie nada się jako zdrowy dodatek do kanapki.

1 szklanka surowej sałaty rzymskiej ma: kalorie 8, węglowodany 2 gram, błonnik 1 g, białko 1 g.

Ranking sałat: Sałata liściasta #9

Obraz

Właściwości sałaty liściastej. Jakie ma witaminy? Może mieć różne kolory i jest bardzo łagodna w smaku. Z tego powodu jest częstym wyborem dla dzieci, którym chce się zapewnić warzywa w posiłku. Dwie szklanki zielonej sałaty liściastej dostarczają:

– 30 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Sałata liściasta zawiera małą ilość błonnika, dlatego warto do niej dodać inne warzywa o dużej jego zawartości np. czerwona fasolę, groch czy brukselkę.

1 szklanka surowej sałaty liściastej: kalorie 5, węglowodany 1 gram, błonnik 0,5 g, białko 0 g.

Ranking sałat: Endywia #10

Obraz

Endywia – właściwości. Jest to kolejna sałata zawierająca kwas foliowy. W jednej szklance surowej endywii znajdziemy:

– 18 % dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

Ze względu na swoją jędrną formę, można zastąpić nią klasyczny placek do tortilli. Wystarczy wziąć większy liść endywii i wypełnic go ulubionymi składnikami.

1 szklanka surowej endywii ma: kalorie 8, węglowodany 2 gramy, błonnik 1,6 g, białko 1 g.

Ranking sałat: Rukola #11

Obraz

Rukola – właściwości i zastosowanie. Ma bardzo intensywny smak, dlatego nie każdemu przypadnie do gustu. Ale znajdą się i tacy, którzy uwielbiają ją w sałatkach bądź jak dodatek do pizzy. Nie jest aż tak bogata w składniki odżywcze jak jej poprzednicy, ale zawiera również śladowe ilości witaminy A i C, wapnia oraz żelaza.

Jak wspominaliśmy wcześniej, najczęściej możemy ją spotkać jako dodatek do sałatki lub pizzy.

1 szklanka surowej rukoli ma: kalorie 10, węglowodany 2 gramy, błonnik 0,6 g, białko 1 g.

Ranking sałat: Sałata lodowa #12

Obraz

Sałata lodowa najgorszą z sałat. Jakie ma właściwości? Zawiera najmniej kalorii, a co za tym idzie również i składników odżywczych. Jednakże często gości na naszych talerzach, ponieważ jest delikatna w smaku i niesamowicie chrupiąca.

1 szklanka surowej sałaty lodowej ma: kalorie 6, węglowodany 1 gram, błonnik 0,4 g, białko 1 g.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także