Perfekcyjny kotlet schabowy wg Karola Okrasy. Soczysty w środku z chrupiącą panierką na zewnątrz

Kto z nas nie zna kotletów schabowych? To klasyczny, polski obiad. Na klatce schodowej w każdą niedzielę niesie się stukanie, które mówi, że dzisiaj będzie pysznie.


Chociaż zrobienie schabowych nie wydaje się być trudne, to jednak doprowadzenie ich do perfekcji wymaga trochę pracy. Z pomocą przyszedł nam Karol Okrasa! Zdradził on swój niezawodny przepis, dzięki któremu każdy niedzielny obiad będzie udany. Tajemnica tkwi w odpowiedniej panierce i idealnym rozbiciu.


Przygotuj na kotlety:


- 500 g schabu w plastrach
- ok. 50-100 g smalcu
- bułka tarta
- mąka krupczatka
- 2 jajka
- sól i pieprz
A do miodowej kapusty przyszykuj:
- 250 g kapusty kiszonej
- 0,5 średniej wielkości cebuli
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 1 łyżka smalcu
- natka pietruszki
- pieprz


Krok 1: Rozbij kotlety
Owiń kawałki mięsa folią spożywczą, dzięki czemu unikniesz porozrywania go na kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i odłóż na chwilę, żeby odpoczęły.



Odpowiednie rozbicie mięsa to podstawa!
Delikatnie nacinamy białą błonkę w kilku miejscach. Na deskę kładziemy folię, na to mięso i przykrywamy kolejną warstwą folii. Dzięki temu nasz kawałek schabu zachowa idealną strukturę.


Krok 2: Panieruj mięso
Na patelni rozgrzej mocno smalec. Rozbite kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku, bułce, znowu jajku i ponownie w bułce.
Możesz także użyć do panierowania płatków kukurydzianych, Sprawdzą się idealnie do cienkich kawałków schabu i będą miłą odmianą od typowej panierki.


Krok 3: Usmaż kotlety
Na rozgrzany smalec wrzuć kawałki schabu i smaż z obu stron, aż złapią piękny, złocisty kolor.

Krok 4: Podsmaż kiszoną kapustę
Przed wrzuceniem jej na patelnię, odciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj drobniej. Na patelnię, na której smażyliśmy kotlety, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i miód. Smaż chwilę. Następnie dorzuć kiszoną kapustę, dopraw solą, pieprzem i świeżo startą skórką z cytryny. Podsmaż wszystko razem kilka minut.
Dorzuć smalec i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 5: Usmażone kotlety serwuj z kiszoną, miodową kapustą oraz ugotowanymi ziemniakami.

Komentarze