PrzepisPerfekcyjny kotlet schabowy wg Karola Okrasy. Soczysty w środku z chrupiącą panierką na zewnątrz

Perfekcyjny kotlet schabowy wg Karola Okrasy. Soczysty w środku z chrupiącą panierką na zewnątrz

Perfekcyjny kotlet schabowy wg Karola Okrasy. Soczysty w środku z chrupiącą panierką na zewnątrz
Ewa
27.08.2020 10:19

Kto z nas nie zna kotletów schabowych? To klasyczny, polski obiad. Na klatce schodowej w każdą niedzielę niesie się stukanie, które mówi, że dzisiaj będzie pysznie.

Obraz

Chociaż zrobienie schabowych nie wydaje się być trudne, to jednak doprowadzenie ich do perfekcji wymaga trochę pracy. Z pomocą przyszedł nam Karol Okrasa! Zdradził on swój niezawodny przepis, dzięki któremu każdy niedzielny obiad będzie udany. Tajemnica tkwi w odpowiedniej panierce i idealnym rozbiciu.

Przygotuj na kotlety:

  • 500 g schabu w plastrach
  • ok. 50-100 g smalcu
  • bułka tarta
  • mąka krupczatka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

A do miodowej kapusty przyszykuj:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 0,5 średniej wielkości cebuli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka smalcu
  • natka pietruszki
  • pieprz

Krok 1: Rozbij kotlety

Owiń kawałki mięsa folią spożywczą, dzięki czemu unikniesz porozrywania go na kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i odłóż na chwilę, żeby odpoczęły.

Obraz

Odpowiednie rozbicie mięsa to podstawa!
Delikatnie nacinamy białą błonkę w kilku miejscach. Na deskę kładziemy folię, na to mięso i przykrywamy kolejną warstwą folii. Dzięki temu nasz kawałek schabu zachowa idealną strukturę.

Krok 2: Panieruj mięso

Na patelni rozgrzej mocno smalec. Rozbite kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku, bułce, znowu jajku i ponownie w bułce.
Możesz także użyć do panierowania płatków kukurydzianych, Sprawdzą się idealnie do cienkich kawałków schabu i będą miłą odmianą od typowej panierki.

Krok 3: Usmaż kotlety

Na rozgrzany smalec wrzuć kawałki schabu i smaż z obu stron, aż złapią piękny, złocisty kolor.

fried chicken patties served with fried potatoes, lemon and tomato on wood board
fried chicken patties served with fried potatoes, lemon and tomato on wood board

Krok 4: Podsmaż kiszoną kapustę

Przed wrzuceniem jej na patelnię, odciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj drobniej. Na patelnię, na której smażyliśmy kotlety, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i miód. Smaż chwilę. Następnie dorzuć kiszoną kapustę, dopraw solą, pieprzem i świeżo startą skórką z cytryny. Podsmaż wszystko razem kilka minut.
Dorzuć smalec i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5: Usmażone kotlety serwuj z kiszoną, miodową kapustą oraz ugotowanymi ziemniakami.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także