Do marynaty dodaj musztardę i sekretny składnik. Kotlety po bawarsku to największy obiadowy hit

Schabowe po bawarsku - intensywne kotlety krok po kroku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli uwielbiasz kotlety schabowe, to koniecznie wykonaj je w wersji po bawarsku. Sekret tego pysznego dania tkwi w dodatku chrzanu oraz musztardy. Okazuje się, że te składniki stanowią z mięsem idealne połączenie. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na to fantastyczne danie.

Kultowe danie w nieco innym stylu

Chrzan – Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety schabowe po bawarsku kryją w sobie dwa zaskakujące składniki – są nimi chrzan oraz musztarda. Dzięki temu nadają potrawie wyraźnego charakteru. Wspaniale wzbogacają jej smak oraz aromat. Jeśli masz ochotę na schabowe w nieco innym stylu, polecamy wykonać to danie. Poniżej podajemy na nie przepis.

Przepis na schabowe po bawarsku

kotlety schabowe w majonezie

Kotlety schabowe – Pyszności

Składniki:

około 600 g schabu bez kości
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
bułka tarta
jajko
mąka pszenna

Sposób wykonania:

Schab pokrój ostrym nożem na 4 – 5 plastrów. Następnie połóż mięso na desce i rozbij je za pomocą tłuczka. Polecamy uprzednio przykryć kotlety folią do żywnosci. Dzięki temu unikniesz rozpryskiwania się mięsa na boki.

Następnie dokładnie wymieszaj chrzan z musztardą. Każdy plaster mięsa posyp z obu stron solą oraz pieprzem. Następnie posmaruj go mieszanką chrzanu i musztardy. W kolejnym kroku obtocz mięso w mące, a następnie zamocz w roztrzepanym jajku. Na końcu obtocz je w bułce tartej.

Kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym maśle. Gotowe danie powinno odznaczać się piękną, złotą panierką. Schabowe po bawarsku wspaniale smakują z gotowanymi ziemniaczkami oraz ulubioną surówką.

Jak wybrać dobre mięso na schabowe?

Sekret idealnego dania często tkwi w jego składnikach. Najważniejsze, aby były one dobrej jakości. W związku z tym podczas przygotowywania schabowych warto wybrać świeże, dobre mięso. W takiej sytuacji najlepiej kupić je w zaufanym sklepie mięsnym.

Poza tym, dobrej jakość schab powinien odznaczać się pięknym, różowym kolorem. Jeśli zauważymy na jego powierzchni ciemne plamy, oznacza to, że mięso jest zepsute. Taki produkt nie nadaje się do spożycia.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepsze kotlety schabowe krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×