PrzepisSchabowe po dyrektorsku w nietypowej, intensywnej marynacie z 1 składnika

Schabowe po dyrektorsku w nietypowej, intensywnej marynacie z 1 składnika

Schabowe po dyrektorsku w nietypowej, intensywnej marynacie - Pyszności; Foto: Canva.com
Schabowe po dyrektorsku w nietypowej, intensywnej marynacie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
22.07.2022 15:37

Kotlety schabowe z ziemniaczkami często królują podczas rodzinnych obiadów. Rewelacyjnie smakują z dodatkiem zasmażanych buraczków. Jeśli masz ochotę zmienić nieco smak tej popularnej potrawy, polecamy wykonać schabowe po dyrektorsku. 

Schabowe po dyrektorsku

Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Kotlety schabowe nie zawsze muszą smakować tak samo. Dowodzą tego wyborne schabowe po dyrektorsku. Potrawa ta jest nie tylko przepyszna, ale odznacza się również idealną konsystencją.

Okazuje się, że sekret wyjątkowo smacznego i delikatnego mięsa tkwi w musztardzie. Przed smażeniem, marynujemy w niej mięso. Dodatkowo w skład potrawy wchodzą liczne zioła, które fantastycznie wzbogacają smak i aromat mięsa. Jeśli masz ochotę spróbować tę pyszną potrawę - poniżej podajemy na nią przepis.

Przepis na schabowe po dyrektorsku

Smażenie kotletów - Pyszności
Smażenie kotletów - Pyszności

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
  • 4 łyżki musztardy
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kminku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • łyżka tymianku
  • łyżeczka ostrej papryki

Sposób wykonania:

  1. Kotlety połóż na desce i dokładnie rozbij je z obu stron za pomocą tłuczka. Następnie posmaruj mięso musztardą z każdej strony i odłóż je w chłodne miejsce na pół godziny.
  2. Bułkę tartą zmieszaj z przyprawami. Następnie obtocz w niej kotlety. Smaż mięso na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Gotowe schabowe powinny odznaczać się piękną, złotą panierką.

Schabowe po dyrektorsku świetnie sprawdzą się z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.

Jak wybrać dobrej jakości mięso?

Przed przystąpieniem do przygotowywania kotletów, warto zaopatrzyć się w świeże mięso. W związku z tym najlepiej je kupić w sprawdzonym sklepie mięsnym. Poza tym warto wiedzieć, czym charakteryzuje się zepsuty produkt. Dobrej jakości mięso nie powinno być matowe, ani odznaczać się podejrzanymi przebarwieniami.

Jeśli wycieka z niego mętny płyn - to również zły znak. Takiego produktu nie powinniśmy spożywać. Świeże mięso charakteryzuje się ładnym, różowym kolorem i zwartą konsystencją. Oprócz tego, jego zapach jest delikatny.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym krok po kroku. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także