PrzepisRewolucyjne, podwójne schabowe według Magdy Gessler. Mięsożercy będą wniebowzięci

Rewolucyjne, podwójne schabowe według Magdy Gessler. Mięsożercy będą wniebowzięci

Rewolucyjne podwójne schabowe według Magdy Gessler - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com
Rewolucyjne podwójne schabowe według Magdy Gessler - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com
Agnieszka
02.08.2022 10:11

Masz ochotę na kultowe danie w nowej odsłonie? Kotlety schabowe według Magdy Gessler są fantastyczne! Restauratorka połączyła schab środkowy ze schabem karkowym. W ten sposób powstało rewelacyjne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Poniżej podajemy przepis.

Soczyste kultowe danie obiadowe

Posiłek - Pysznosci; Foto: Canva.com
Posiłek - Pysznosci; Foto: Canva.com

Z reguły kotleta schabowego przygotowujemy z jednej części mięsa. Niektórzy wybierają schab z kością, inni bez. Usmażone mięso jest pokryte chrupiącą, złotą panierką. Jeśli jednak lubisz odkrywać nowe smaki - polecamy wypróbować przepis na to kultowe danie według Magdy Gessler. Restauratorka udowadnia nam, że schabowe wcale nie muszą bazować na jednej części mięsa.

Magda Gessler podzieliła się fantastycznym przepisem na podwójne kotlety schabowe. Okazuje się, że w ich skład wchodzi nie tylko schab środkowy, ale również schab karkowy. Dzięki temu danie jest wyjątkowo soczyste i smaczne.

Podwójne schabowe według przepisu Magdy Gessler

Smażenie kotletów - Pyszności
Smażenie kotletów - Pyszności

Podwójne kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler zaskakują smakiem! Wspaniale współgrają z dodatkiem ziemniaków i pysznej kapusty. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to sprawdź ten rewelacyjny przepis Magdy Gessler.

Składniki:

  • 400 g schabu karkowego
  • 400 g schabu środkowego
  • 3 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 6 - 8 łyżek bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Mięso pokrój ostrym nożem na plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem. W kolejnym kroku dopraw mięso solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso odłóż na 30 minut. 

W międzyczasie obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Plaster schabu środkowego wysmaruj startą cebulą, a następnie przykryj go płatem schabu karkowego. Powtórz czynność dla pozostałych kotletów.

Kotlety obtocz w mące, a następnie zamocz w jajku. Na końcu obtocz je w bułce tartej. Kotlety schabowe smaż z obu stron (po 2 - 3 minuty z każdej strony) na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe danie powinno odznaczać się piękną, złotą panierką. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczarkową zupę z dodatkiem koniaku krok po kroku. Potrawa jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Każdy miłośnik grzybów powinien jej spróbować.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także