Sekret młodości Anny Popek. Ten napój przygotujesz za grosze

Sekret młodości Anny Popek. Ten napój przygotujesz za grosze. - Pyszności; Foto: instragram.com/annapopek_official ; Canva.com

Anna Popek zachwyca wszystkich swoim młodzieńczym wyglądem. Okazuje się, że sekret młodości pięknej dziennikarki tkwi m.in. w zakwasie z buraków. Anna Popek pije go regularnie. W związku z tym poniżej zdradzamy jak przygotować ten wspaniały, tani napój. 

Niesamowicie zdrowe warzywo

Buraki – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Buraki to skarbnica zdrowia. Warzywa te są wspaniałym źródłem witamin z grupy C, E, K, B i A oraz soli mineralnych takich jak wapń, potas, magnez, czy sód. Oprócz tego są bogate w betaninę, która jest odpowiedzialna za ich piękny, ciemnoczerwony kolor. Przeciwutleniacz ten wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Warto również zaznaczyć, że buraki są niskokaloryczne. Okazuje się, że 100 g warzywa odpowiada 33 kcal. Buraki oprócz wyjątkowych walorów zdrowotnych, odznaczają się również wspaniałymi walorami smakowymi. W związku z tym często stanowią składnik sałatek, czy pysznych zup.

Wspaniały napój – zakwas z buraków

napój z buraków

Napój – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jakiś czas temu Anna Popek zdradziła, że regularnie pije zakwas z buraków. Okazało się, że jest to jej sekret młodzieńczego wyglądu. Nic w tym dziwnego, w końcu buraki nie tylko oczyszczają organizm z toksyn, ale również fantastycznie poprawiają kondycję skóry.

Jak w takim razie przygotować taki zakwas? Poniżej podajemy przepis.

Składniki:

0,5 kg buraków
około 300 – 350 ml wody
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Przygotuj buraki – umyj je, a następnie obierz. Pokrój je na plasterki. W kolejnym kroku układaj warzywa w dużym słoju, co jakiś czas dodając ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.

Sól rozpuść w przegotowanej wodzie. Następnie zalej nią warzywa znajdujące się w słoiku. Buraki powinny być całkowicie zanurzone w płynie. W kolejnym kroku przykryj słoik bawełnianą ściereczką lub gazą. Następnie odłóż go w ciemne, chłodne miejsce. Zakwas można pić już po około 5 – 7 dniach. Gotowy napój przechowuj w lodówce.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować barszcz ukraiński z żeberkami. Potrawa wspaniale sprawdzi sie na obiad dla całej rodziny.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×