PrzepisSekret najbardziej chrupiących placków ziemniaczanych Makłowicza. Zawsze robi je w taki sposób

Sekret najbardziej chrupiących placków ziemniaczanych Makłowicza. Zawsze robi je w taki sposób

Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Robert Makłowicz
Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Robert Makłowicz
21.12.2022 08:06

Czy Robert Makłowicz ma swój sposób na każde danie? Prawdopodobnie tak. Co więcej, jego autorskie przepisy nigdy nie zawodzą. Placki ziemniaczane Makłowicza są jednocześnie chrupiące i puszyste. Jaki jest jego tajny składnik? Dowiesz się z tego artykułu.

Placki ziemniaczane to doskonały pomysł na zarówno mały, jak i duży głód. Podane na wytrawnie mogą stanowić pełnoprawny obiad, którym będzie zajadać się cała rodzina. Placki ze śmietaną i cukrem to za to idealna przekąska na kolacje. Kochają je wszyscy - i dorośli, i dzieciaki.

Robert Makłowicz, mimo zgłębienia technik kulinarnych z całego świata, lubuje się w takich tradycyjnych potrawach jak właśnie placki ziemniaczane. Jednak, jak to on, zawsze trochę namiesza w przepisie. Efektem jego kucharskich eksperymentów są prawdopodobnie najbardziej puszyste placki ziemniaczane, jakie dane nam było skosztować. Jaka tajemnica stoi za ich smakiem? Dodatek drożdży.

Zaciekawiona? Oto przepis.

Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane Makłowicza

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Do miski rozkrusz drożdże. Dodaj do nich łyżeczkę cukru i odrobinę letniego mleka. Pamiętaj, że temperatura podgrzanego mleka nie może być zbyt wysoka, bo zabije bakterie. Wymieszaj zawartość miski do rozpuszczenia składników. Następnie wsyp jeszcze dwie łyżki mąki, zamieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Użyj do tego, zgodnie z zaleceniem Makłowicza, dużych oczek. Startą masę umieść na sicie.

Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Kiedy będzie już gorące, zalej nim starte ziemniaki. Następnie odciśnij masę i dodaj ją do przygotowanego rozczynu drożdżowego.

Teraz do tej samej miski wbij dwa jajka i wsyp pozostałą mąkę (3 łyżki). Dodaj jeszcze pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.

Po tym czasie usmaż placki z obu stron na złocisty kolor. Smacznego!

A może szukasz sprawdzonego przepisu na staropolski bigos? Całą recepturę znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także